Demonstracije poljoprivrednika s traktorima u Parizu

Očekuje se da će gotovo 500 traktora i više od 2.000 poljoprivrednika proći jugozapadnim dijelom Pariza do centra, javio je prvi poljoprivredni sindikat FNSEA

2864 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta u Parizu, Foto: REUTERS
Sa protesta u Parizu, Foto: REUTERS

Poljoprivrednici su stigli danas u Pariz sa više stotina traktora da osude restrikcije za upotrebu pesticida i nametanje drugih obaveza koje opterećuju taj sektor.

Očekuje se da će gotovo 500 traktora i više od 2.000 poljoprivrednika proći jugozapadnim dijelom Pariza do centra, javio je prvi poljoprivredni sindikat FNSEA.

Protest je pokrenut zbog odluke francuske vlade od 23. januara da ne dozvoli upotrebu neonikotinoida, insekticida koji se smatraju opasnim za pčele, pri uzgajanju šećerne repe, posle odluke Suda pravde Evropske unije koji se protivi svakom izuzeću od zabrane EU.

Neonikotinoidi zabranjeni su od 2018. godine, ali već dvije godine je za to važilo izuzeće te su mogli da se koriste preventivno pri sađenju šećerne repe.

Poljoprivrednik i sindikalni aktivista Damijen Grefin izjavio je da kao korisnik tih pesticida nema utisak da truje svijet i da će ovim ritmom poljoprivreda nestati. Pomenuo je zabranu insekticida fosmeta, koji ugrožava uzgajanje trešanja, ili narednu zabranu pesticida za endivije.

"Hoćemo da pokažemo vladi da ne može da zabrani sredstva za proizvodnju bez alternative", dodao je drugi poljoprivrednik.

Treći sindikat iz tog sektora, Seljački savez, nije se pridružio protestu i u saopštenju osudio sve one koji odbijaju svaki ekološki napredak.

Nevladina ekološka organizacija Buduće generacije podsjetila je da su neonikotinoidi otrovniji od "tužno čuvenog insekticida DDT - ija", zabranjenog tokom 1970 - ih i ukazala da se radi o praksi poljoprivrednika iz 1960 - ih a ne 2020 - ih.