Proruski zvaničnik: Ruske trupe napreduju kod Bahmuta i Ugledara u Ukrajini

Rat u Ukraijini - 352. dan

32749 pregleda 21 komentar(a)
Metro je ponovo sklonište: Stanovnici Kijeva nakon najnovijih ruskih napada, Foto: Reuters
Metro je ponovo sklonište: Stanovnici Kijeva nakon najnovijih ruskih napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2023. 22:34h
Završeno
17:32h

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da razmatra oduzimanje ordena časti ruskom Predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ruski lider je dobio orden časti 2006. godine od tadašnjeg francuskog predsjednika Žaka Širaka, podsjeća BBC.

Ova titula je najveća koja se može dobiti u Francuskoj, kako u civilnom, tako i u vojnom poretku.

Ustanovio ju je Napoleon Bonaparta 1802. godine.

16:42h

Ruske snage su učvrstile svoje položaje sjeverno od Bahmuta i presjekle važan ukrajinski put snabdijevanja, i u Ugledaru gdje su u ofanzivi, rekao je danas zvaničnik ruske okupacije.

Kod Bahmuta, epicentra borbi na istoku Ukrajine, ruski vojnici su "učvrstili svoje položaje na sjevernom dijelu" rekao je Denis Pušilin, separatistički zvaničnik, prenose ruske novinske agencije.

Ruske trupe nastavljaju svoj pokušaj da sa sjevera, juga i istoka opkole taj grad koji pokušavaju da zauzmu od ljeta uz teške gubitke na obije strane i velika razaranja.

"Mi smo presjekli tri od četiri rute snabdijevanja" ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je Pušilin. On je rekao da je jedini preostali put onaj koji vodi u Časiv Jar, na zapadu.

On je rekao da su ruske jedinice takođe učvrstile svoje položaje na južnom dijelu Ugledara, praktično u predgrađu, a da Ukrajinci nastavljaju da prebacuju rezerve da ih zaustave.

Ugledar je još jedna vruća tačka na istočnom ukrajinskom frontu gdje su Rusi povećali pritiske posljednjih nedjelja i zauzimaju malo po malo teritorije od ukrajinske vojske.

Pušilin je rekao da se oko 1.400 civila nalazi u Ugledaru i da su ruske snage počele da evakuišu neke od njih u Volnovahu, na teritorji koju je Rusija okupirala, blizu Donjecka.

On je rekao da ukrajinske trupe u odgovoru na to sprovode udare na gradove u pozadini koji snabdijevaju ruske vojnike.

"Tamo gdje neprijatelj može da ošteti neophodnu civilnu infrastrukturu on to čini. Situacija je stalno nategnuta", na frontu dodao je on.

Britansko ministarstvo odbrane je u svom redovnom dnevnom izvještaju u srijedu saopštilo da su ruske snage vjerovatno ostvarile taktička napredvanja u dva ključna sektora.

Ukrajinska vojska je saopštila da se vode borbe u više zona, uključujući u Bahmutu i Ugledaru bez drugih detalja.

13:12h

Rusija je danas lansirala više od 50 projektila na Ukrajinu, a većina ih je oborena, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

"Rusija ne može da prihvati neuspjehe i zato nastavlja da teroriše (ukrajinsko) stanovništvo. Bio je tp još jedan pokušaj da se uništi ukrajinski energetski sistem i Ukrajinci ostave bez svjetlosti, toplote i vode", napisao je Šmihal na Telegramu.

12:19h

Ukrajinska pravda je citirala portparola vazduhoplovstva koji je odvojeno rekao da je Ukrajina imala mogućnost da obori rakete, ali to nije učinila, jer nije željela da ugrozi civile u stranim zemljama.

11:49h

Ukrajina je danas oborila 10 ruskih projektila iznad glavnog grada Kijeva, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko, a prenosi Rojters.

"Postoji šteta na električnim mrežama, ali nema žrtava. Radnici rade na obnavljanju mreže", napisao je Kličko Telegramu.

11:47h

Rusija je pogodila elektroenergetske objekte u šest ukrajinskih regiona tokom raketnih i napada dronovima, primoravajući vlasti da pokrenu hitno isključenje struje u većem dijelu zemlje, rekao je ministar energetike German Galuščenko.

"Najteža situacija je u Zaporoškoj, Harkovskoj i Hmeljničkoj oblasti", dodao je Galuščenko.

09:24h

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu i okolnom regionu čule su se eksplozije, rekli su Rojtersu svjedoci i zvaničnici.

Gradska uprava Kijeva saopštila je da se protivvazdušna odbrana prijestonice bori sa ruskim raketama.

09:22h

Povezani članci

10. Februar 2023.

Slanje aviona Ukrajini nosi ogroman rizik

Zapad bi trebalo da dobro razmisli prije nego što udovolji zahtjevima Zelenskog. Bolje je da mu pomogne da stekne prednost na bojnom polju, kao osnovu za mirovne pregovore.

08:50h

Maksim Marčenko, regionalni guverner južnog regiona Odesa, takođe je pozvao stanovnike da ne napištaju skloništa.

"Neprijateljska avijacija je u vazduhu, a brodovi koji mogu da nose rakete u moru. Neprijatelj je lansirao rakete. Vazdušna uzbuna će biti duga", rekao je Marčenko.

08:49h

Ruske snage su u napadima tokom noći napale kritičnu infrastrukturu u nekoliko dijelova Ukrajine, a najmanje 17 projektila pogodilo je Zaporožje na jugoistoku zemlje, objavio je Rojters.

08:41h

Sirene za vazdušne napade proglašena je u cijeloj Ukrajini, nakon što su zvaničnici upozorili na potencijalne ruske raketne udare.

Kako prenosi Rojters, oni su pozvali stanovnike da ne napuštaju skloništa.

"Postoji velika opasnost od raketnog napada. Želim ponovo da naglasim - nemojte ignorisati sirene za vazdušnu uzbunu", rekao je Sergij Popko, načelnik gradske vojne uprave Kijeva.

08:40h

Počeo je 352. dan ruske invazija na Ukrajinu - šta je obilježilo jučerašnji dan možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: