Putin i Šojgu pohvalili vojne vježbe "Zapad 2017"

"Vrhovni komandat i ministar odbrane su veoma pohvalili (vježbu)", izjavio je komandant snaga zapadne vojne oblasti general pukovnik Andrej Kartapolov.
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2017. 17:11h

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar odbrane te zemlje Šergej Šojgu pohvalili su rezultate rusko-bjeloruskih vojnih vježbi "Zapad 2017".

"Vrhovni komandat i ministar odbrane su veoma pohvalili (vježbu)", izjavio je komandant snaga zapadne vojne oblasti general pukovnik Andrej Kartapolov.

Istovremeno je ukazao na opseg današnjih vježbi, prenosi TASS.

"Obim današnje obuke bio je sjajan, oko 600 kilometara na frontu", istakao je on.

Prema njegovim riječima, jedinice koje učestvuju u vježbama imaju veoma visok nivo obuke i uspješno završavaju sve postavljene zadatke uprkos komplikovanim vremenskim uslovima.

Putin će sutra posjetiti ruski koncern Almaz-Antej.

Dojče vele ranije je ocijenio da su i pored svih ruskih pokušaja smirivanja, članice NATO veoma zabrinute zbog rusko-bjeloruskih vojnih vežbi "Zapad-2017", a prije svega je riječ o istočnoevropskim članicama Alijanse koje strahuju da bi Rusija mogla da ih napadne.

DW se pita da li je Zapad, dakle NATO, imaginarni neprijatelj rusko-bjeloruske vojne vježbe nazvane "Zapad-2017"?

Navodi se da rusko Ministarstvo odbrane to negira i tvrdi da je manevar "potpuno defanzivne prirode i nije usmjeren ni prema jednoj zemlji, niti grupi zemalja".

"Izabrali smo vojna uporišta koja su dosta daleko od granice Ukrajine, Poljske, Litvanije i Letonije", dodaje savjetnik bjeloruskog ministra odbrane Oleg Vojnov za svaki slučaj, navodi DW.

Navodi se da dvije vojske imaju fiktivne neprijatelje kojima su čak dali i imena: Vajšorija, Lubenija i Vesbarija.

Međutim baltičke zemlje i Poljska strahuju da bi to mogla da budu i njihova imena - one se još uvek dobro sjećaju posljednje ruske vojne vježbe koja se takođe zvala "Zapad" iz 2013. godine. Nekoliko mjeseci kasnije, Rusija je zauzela ukrajinsko poluostrvo Krim i tamo je, kao što je poznato - i ostala, navodi DW.

Bonus video: