Šef Vagnera: Zauzimanje Luganska i Donjecka moglo bi da potraje do dvije godine

Rat u Ukrajini - 353. dan

28624 pregleda 11 komentar(a)
Detalj iz grada Vuhledara, Foto: Reuters
Detalj iz grada Vuhledara, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2023. 21:56h
Završeno
17:42h

Rusija je u petak izvela "masovne udare" na kritično važne energetske objekte ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je u rusko ministarstvo odbrane.

U dnevnom ažuriranju, ministarstvo nije saopštilo  o kojima se objektima konkretno radi. Navodi se da su udari blokirali transport stranog oružja i municije željeznicom do ratišta u Ukrajini.

Ukrajinske oružane snage su kasno u petak saopštile da su ruske snage ispalile više od 100 projektila i izvele 12 vazdušnih i 20 granatiranih napada. Rečeno je da je uništena 61 ruska krstareća raketa.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko rekao je da je Rusija raketama i bespilotnim letjelicama pogodila elektroenergetske objekte u šest regiona, što je izazvalo nestanak struje u većem dijelu zemlje.

15:48h

Borbeni avioni kao sto su F-16 ili MiG-29 mogu da promijene tok rata. Ukrajina želi da nabavi takve avione. Zašto su oni važni, kakve karakteristike imaju i kako je letjeti u nekom od njih?

Povezani članci

11. Februar 2023.

Borba na nebu: F-16 ili MiG-29?

14:52h

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) najavilo je da će se u nadolazećim mjesecima usredsrediti na slamanje pomagača i pružaoca usluga iz trećih zemalja koji pomažu Rusiji u izbjegavanju zapadnih sankcija.

Zamjenik američkog ministra finansija, Voli Adejemo rekao je na sastanku akademika i drugih stručnjaka o američkim sankcijama i spoljnjoj politici da će se Ministarstvo više usredsrediti na suzbijanje izbjegavanja sankcija, uključujući one koji mogu, kako je rekao, "svjesno ili nesvjesno" pomoći Rusiji da se napuni svoje zalihe.

Adejemo je kazao da je sastanak uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu bio usmjeren na dalje ometanje lanaca snabdjevanja ruske vojske i uskraćivanje prihoda Moskvi za finansiranje rata, prenosi SEEbiz.

On je naveo da su sankcije izvršile pritisak na rusku vojsku i da Kremlj pokušava učestvovati u transakcijama preko trećih strana te tražiti pomoć od Irana i Sjeverne Koreje za bespilotne letjelice i drugo oružje.

Ranije ovog mjeseca, Ministarstvo finansija SAD -a uvelo je sankcije za 22 pojedinca i entiteta u više zemalja koje je optužilo da su povezani s globalnom mrežom za izbjegavanje sankcija koja podržava ruski vojno-industrijski kompleks.

14:38h

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak saopštio je da trenutno pregovori s Rusijom ne dolaze u obzir.

"Moskva odbija da se povuče sa okupiranih ukrajinskih teritorija i prizna zločine. Pregovori ne dolaze u obzir, samo pobjeda jer inače rat u Evropi neće stati i Rusija će kriminalno dominirati svetom", napisao je Podoljak na svom Tviteru.

14:12h

Šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin rekao je u intervjuu da bi Moskvi mogle biti potrebne dvije godine da stekne kontrolu nad dva regiona istočne Ukrajine, čije je zauzimanje navedeno kao ključni cilj rata.

Prigožin je kazao da po njegovom razumijevanju plana Rusije, cilj je potpuna kontrola nad Donjeckom i Luganskom, za koje Moskva tvrdi da su "republike" Rusije, prenosi Rojters.

"Koliko sam razumio, moramo da zatvorimo pristup Donjeckoj i Luganskoj republici i to će u principu svima odgovarati za sada", rekao je on ruskom vojnom blogeru Semjonu Pegovu u video snimku objavljenom u petak.

Dodaje da bi to moglo da potraje jednu do dvije godine.

"Ako moramo da stignemo do Dnjepra, onda će nam trebati oko tri godine", dodao je Prigožin, misleći na veće područje koje bi se prostiralo do rijeke Dnjepar koja teče otprilike od sjevera ka jugu, dijeleći Ukrajinu na pola.

14:11h

Počeo je 353. dan ruske invazije na Ukrajinu. Jučerašnja dešavanja na frontu pogledajte na linku ispod.

Bonus video: