Poljski predsjednik: Putin će možda pobijediti u ratu, a ne znamo gdje će stati

Rat u Ukrajini - 354. dan

45899 pregleda 17 komentar(a)
Ukrajinski vojnik u Bahmutu, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik u Bahmutu, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2023. 22:11h
Završeno
20:17h

Poljski predsjednik Andržej Duda je u intervjuu za francuski Le Figaro rekao da je potreba Ukrajine za zapadnim oružjem hitna i da će to odrediti ishod na bojnom polju, prenosi Indeks.

"Ako ne pošaljemo vojnu opremu u Ukrajinu tokom sljedećih sedmica, Putin bi mogao pobijediti. Možda će pobijediti, a mi ne znamo gdje će stati", rekao je Duda.

Govoreći o mogućnosti ruskog napada na Poljsku, Duda je rekao da bi takav potez bio napad na NATO i sve njegove članice.

"Kada su Sjedinjene Države bile napadnute 2001, svi su saveznici stali na stranu Amerikanaca u borbi protiv terorista. Vjerujemo da bi u slučaju napada na zemlju NATO-a odgovor bio isti – brz i odlučan", kazao je.

16:44h

Ruske snage su nastavile granatiranje ukrajinskih gradova kako bi napredovale na istoku države, dok ukrajinski zvaničnici saopštavaju da Moskva ima problema sa pokretanjem velike ofanzive.

U Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, jedna osoba je ranjena nakon što su tri ruske rakete pogodile infrastrukturne objekte tokom noći, rekao je regionalni guverner Oleg Sinjehubov.

Ruska vojska je saopštila da je gađala prostorije za sklapanje oklopnih vozila u fabrici Mališev u tom gradu.

Sveukupno, ruske snage su izvele 12 raketnih i 32 vazdušna udara na Ukrajinu u proteklih 24 časa, i ispalile više od 90 granata iz višecjevnih raketnih bacača, saopštio je ukrajinski Generalštab.

Ranije su ukrajinski i zapadni zvaničnici upozorili da bi Rusija u Donjecku i Lugansku mogla da pokrene novu ofanzivu kako bi pokušala da preokrene tok sukoba.

Međutim, ukrajinski zvaničnici kažu da Moskva ima problema sa organizovanjem takve ofanzive.

"Imaju velikih problema sa velikom ofanzivom. Oni su započeli ofanzivu, samo ne kažu da jesu, a naše trupe je odbijaju snažno. To nije ofanziva na koju su računali", rekao je sinoć sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Aleksij Danilov.

16:13h

Američki i ukrajinski ministri odbrane Lojd Ostin i Oleksij Reznikov razgovarali su o "prioritetima", uključujući protivvazdušnu odbranu, uoči predstojećih sastanaka saveznika Kijeva u Briselu.

Nakon poziva, Reznikov je objavio na Tviteru da "Sjedinjene Američke Države neće odustati od podrške Ukrajini".

14:22h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izdao je u subotu, 11. februara, dekret o razrješenju Ruslana Džube sa mjesta zamjenika komandanta Nacionalne garde i rekao da će se njegova nastojanja da "počisti vladu" nastaviti.

Vlasti su posljednjih nedjelja otpustile desetine zvaničnika i pokrenule istrage u sklopu široko rasprostranjene borbe protiv korupcije i nepravde, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zelenski je razriješio Ruslana Džubu prema ukazu koji je izdala predsjednička kancelarija. Nije bilo dodatnog objašnjenja za ovaj potez, prenosi Rojters.

Zelenski, koji je istakao potrebu da se posebno sredi Ministarstvo odbrane, nije posebno pomenuo Džubu u svom dnevnom video obraćanju.

Umjesto toga, rekao je da se sastao sa zvaničnicima sektora odbrane i policije kako bi razgovarali o načinima zaštite institucija od, kako je rekao, pokušaja spolja ili iznutra da se smanji njihova efektivnost i efikasnost.

On je kazao, "sve ove aktivnosti nisu samo epizode ili krivični postupci... Država će nastaviti da modernizuje same institucije. Mora se garantovati pošten rad državnih struktura".

Ukrajinski ministar odbrane rekao je u četvrtak da su stotine zvaničnika u ministarstvu ili u oružanim snagama prošle godine disciplinski kažnjene nakon internih revizija i da ima "nultu toleranciju" na korupciju.

13:10h

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je saopštila da bi NATO trebalo da održi hitan sastanak o nedavnim nalazima o septembarskim eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok.

Kako prenosi Rojters, istraživački novinar Simor Herš, koji je dobio Pulicerovu nagradu 1970. godine kazao je u srijedu, pozivajući se na neidentifikovan izvor da su ronioci američke mornarice uništili naftovode eksplozivom, po naređenju predsjednika Džozefa Bajdena.

Bijela kuća je odbacila tvrdnje kao "potpuno lažne i fikcionalne", kazavši da nisu odgovorni za eksplozija gasovoda, kojima se ruski gas šalje u Njemačku.

Švedska i Danska u čijim su se ekskluzivnim ekonomskim zonama dogodile eksplozije, zaključile su da su naftovodi dignuti u vazduh namjerno, ali nisu rekli ko bi mogao biti odgovoran.

SAD i Sjevernoatlantski savez nazvali su incident "sabotažom", dok je Moskva okrivila Zapad za neobjašnjive eksplozije koje su izazvale pukotine.

Nijedna strana nije pružila dokaze.

"Ovde ima više nego dovoljno činjenica: eksplozija gasovoda, prisustvo motiva, posredni dokazi do kojih su došli novinari", rekla je Zaharova na telegramu.

"Dakle, kada će se sastati hitan samit NATO -a da se razmotri situacija?", upitala je ona.

12:17h

Jedna osoba je ubijena u ruskom granatiranju stambene zgrade u gradu Nikopolju na jugoistoku Ukrajine, rekao je regionalni guverner Dnjipropetrovska Sergej Lisak.

Lisak je dodao da je u napadu koji je opisao kao artiljerijski udar, ranjena još jedna osoba.

Nikopolj i nuklearna elektrana u Zaporožju se nalaze jedno preko puta drugog, dok između njih teče rijeka Dnjepar.

12:04h

Jevgenij Prigožin osnivač ruske grupe Vagner, saopštio je danas da su njegove plaćeničke snage zauzele selo Krasna Gora na sjevernoj ivici grada Bahmuta.

U audio poruci koju je Prigožinova pres služba objavila na Telegramu, on je kazao, "danas su naselje Krasna Gora zauzele jurišne trupe privatne vojne kompanije Vagner", prenosi Rojters.

Prigožin je objavio i kratak video, na kom se navodno vide Vagnerovi borci na ulaznoj tabli u Krasnu Goru, koja je predratno imala 600 stanovnika.

Navodna fotografija Vagnerovih trupa
Navodna fotografija Vagnerovih trupafoto: Reuters

Prigožin je takođe rekao da se samo Vagnerove trupe bore u "radijusu od 50 kilometara" oko Bahmuta, i ukoliko bi neko zauzeo grad, to bi bile njegove jedinice. 

On je istakao da Vagner ne ratuje u drugim oblastima fronta sjevernije ili južnije.

Bahmut, grad u istočnoj Donjeckoj oblasti, već mjesecima je poprište brutalnog ratovanja. Glavni vojni komandant Kijeva, Valerij Zalužnji, rekao je u subotu da Ukrajina nastavlja da drži Bahmut, pokušavajući da "stabilizuje" liniju fronta oko njega.

12:03h

Otpočeo je 354. dan ruske invazije na Ukrajinu. Jučerašnja dešavanja na frontu pogledajte na linku ispod.

Bonus video: