Zapadni obavještajni podaci pokazuju da Rusi gomilaju avione na granici Ukrajine

NATO saveznici daju prioritet brzim isporukama protivvazdušne odbrane i municije dok rat ulazi u novu fazu

28175 pregleda 11 komentar(a)
Ukrajinski vojnici otvaraju vatru na ruske položaje u Donjeckoj oblasti, Foto: Beta/AP
Ukrajinski vojnici otvaraju vatru na ruske položaje u Donjeckoj oblasti, Foto: Beta/AP

Zapadni obavještajni podaci pokazuju da Rusija gomila avione na granici sa Ukrajinom, objavio je "Fajnenšl tajms", navodeći da je to pokazatelj da bi Moskva mogla da uključi avione i helikoptere u rat kako bi podržala posustalu kopnenu ofanzivu.

Prijetnja od vazdušnog rata u Ukrajini podstakla je saveznike da daju prioritet brzim isporukama sredstava protivvazdušne odbrane i artiljerijske municije u Kijev, rekli su zapadni zvaničnici, kako bi odgovorili na promjenu u pristupu Moskve dok rat ulazi u novu fazu, piše FT.

Obavještajni podaci koji su podijeljeni među saveznicima u NATO-u pokazuju da Rusija gomila letjelice sa fiksnim i rotacionim krilima na granici sa Ukrajinom, piše britanski list, pozivajući se na dva zvaničnika upoznata sa njihovim sadržajem.

Na današnjim sastancima sa saveznicima koji podržavaju Ukrajinu, američki ministar odbrane Lojd Ostin istakao je prijetnju koju predstavljaju značajne preostale ruske vazdušne snage.

Ostin sa švedskim kolegom na sastanku ministara odbrane NATO u Briselu
Ostin sa švedskim kolegom na sastanku ministara odbrane NATO u Briselufoto: Reuters

„Bio je vrlo jasan da imamo kratak vremenski okvir da pomognemo Ukrajincima da se pripreme za ofanzivu i da imaju neke prilično specifične potrebe“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

„Ruske kopnene snage su prilično iscrpljene, tako da je to najbolji pokazatelj da će oni ovo pretvoriti u vazdušnu borbu. Da bi Ukrajinci preživjeli . . . treba da imaju što više mogućnosti protivvazdušne odbrane i što više municije“, dodao je taj zvaničnik.

Na konferenciji za novinare kasnije danas, Ostin je rekao da SAD ne vide neposredne znake „velikog vazdušnog napada“ Rusije na Ukrajinu, ali da Vašington i njegovi saveznici vrše pritisak da se toj zemlji pomogne sa koliko je god moguće kapaciteta vazdušne odbrane.

„Znamo da Rusija ima značajnu avijaciju . . . i da je ostalo mnogo kapaciteta“, rekao je Ostin. Trenutna protivvazdušna odbrana Ukrajine „nije bila dovoljna i nastavićemo da vršimo pritisak dok ne dobijemo više jer ta prijetnja postoji“, rekao je Ostin.

„Želimo da budemo sigurni da imaju sposobnost da se zaštite u slučaju da Rusija odluči da uključi svoje vazduhoplovstvo u borbu."

Ukrajinski vojnici nadomak Bahmuta
Ukrajinski vojnici nadomak Bahmutafoto: Reuters

Od prvih nedjelja rata, nakon invazije predsjednika Vladimira Putina u punom obimu 24. februara prošle godine, Rusija je štedljivo koristila vazdušne snage, oslanjajući se umjesto toga na rakete dugog dometa, artiljeriju i kopnene trupe.

Zapadni analitičari su spekulisali da bi razlog mogao biti strah u Moskvi da ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane predstavljaju prijetnju ruskim avionima, ili zato što je njena flota u lošem stanju, navodi FT.

Međutim, procjene obavještajnih službi pokazuju da su ruske vazdušne snage „zapravo prilično očuvane“, rekao je visoki diplomata NATO-a.

„Više od 80 odsto je vjerovatno bezbjedno i dostupno . . . Dakle, očekujemo da se spremaju da pokrenu vazdušnu kampanju i da pokušavaju da napadima onesposobe ukrajinsku protivvazdušnu odbranu“, rekao je taj diplomata.

Bonus video: