Dvoje aktivista se zalijepilo za crveni tepih tokom otvaranja Berlinskog filmskog festivala

"Ako nastavimo da bježimo od stvarnosti, pokidaćemo prve klimatske prelomne tačke i pokrenuti smrtonosnu lavinu iz koje nema spasa", rekla je Liza Vinkelman

3273 pregleda 2 komentar(a)
Aktivisti zalijepljeni za pod, Foto: Reuters
Aktivisti zalijepljeni za pod, Foto: Reuters

Dvoje aktivista se zalijepilo za crveni tepih na otvaranju filmskog festivala u Berlinu, pozivajući njemačku vladu i društvo da više djeluju u borbi protiv klimatskih promjena.

Grupa Posljednja generacija koja stoji iza protesta, rekla je da su aktuelna vlada i društvo posljednji koji imaju šansu da spriječe put u klimatski pakao sa milijardama mrtvih, prenosi Rojters.

"Reklamiranje održivosti na malom nivou kao je slučaj ovdje, je važno, ali nas neće spasiti samo po sebi. Moramo sada da preokrenemo stvari", rekao je Rafael Volmi, jedan od aktivista u saopštenju.

"Ako nastavimo da bježimo od stvarnosti, pokidaćemo prve klimatske prelomne tačke i pokrenuti smrtonosnu lavinu iz koje nema spasa", rekla je Liza Vinkelman, druga aktivistkinja.

Rojters prenosi da im je jedan od svjedoka događaja kazao da protest nije prekinuo ceremoniju otvaranja festivala, dok Berlinski filmski festival se još nije oglasio po ovom pitanju.

Bonus video: