Rusija: Suspendovanje učešća u novom START sporazumu ne povećava rizik od nuklearnog rata

Rat u Ukrajini – 364. dan

28103 pregleda 15 komentar(a)
Detalj iz Bahmuta u istočnoj Ukrajini, Foto: Reuters
Detalj iz Bahmuta u istočnoj Ukrajini, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2023. 21:55h
Završeno
21:26h

Britanski premijer Riši Sunak kazao je predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, da je posvećen tome da ta zemlja ima kapacitete koji su joj potrebni da se odbrani.

To je saopšteno iz britanskog Dauning strita, nakon razgovora između dva lidera, prenosi Rojters.

"Kada je u pitanju oprema koja treba da pomogne Ukrajini da se odbrani i unaprijedi svoju poziciju, Sunak je rekao da ostaje posvećen tome da Ukrajina ima potrebne kapacitete, kako sada tako i u budućnosti", rekla je portparolka.

"Sada je vrijeme da Ukrajina iskoristi priliku i napravi stvarni napredak na bojnom polju i dalje demonstrira Putinu da će Ukrajina na kraju pobijediti", saglasni su lideri.

21:07h

Ruske trupe su u utorak uspjele da probiju ukrajinsku odbranu u blizini istočnog grada Kremine, ali su potisnute nazad i izgubile dio teške opreme, saopštio je regionalni guverner Luganska, Sergej Gajdaj 

Ukrajinski zvaničnik je to kazao u intervjuu za ukrajinsku televiziju, prenosi Rojters.

"Juče su čak probili našu odbranu, ali privremeno, uništili smo dio teške opreme okupatora i na kraju zadržali svoje pozicije", kazao je Gajdaj.

On je poručio da očekuje da će Rusi intenzivirati svoje napore oko Kremine, pri čemu je kazao da je sve više granatiranja i izviđačkih misija.

"Ne bih rekao da je to najaktivniji dio ofanzive, ali je definitivno u toku", rekao je Gajdaj.

Kremina je oko 70 kilometara sjeverno od Bahmuta, žarišta najžešćih ruskih napada.

19:24h

Češka je isporučila Ukrajini stotine komada teške vojne opreme tokom prošle godine, uključujući 89 tenkova, rekao je premijer Petr Fiala nakon sastanka sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom, prenosi Rojters.

Navodeći, po prvi put, obim čeških zaliha koje dolaze u saradnji države i privatnog sektora, Fiala je rekao da je zemlja isporučila 226 borbenih i oklopnih pješadijskih vozila, 38 haubica, 33 višecijevna bacača raketa, šest sistema protivvazdušne odbrane i četiri helikoptera.

18:11h

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin objavio je sliku svojih mrtvih vojnika u Ukrajini i okrivio načelnike armija za njihovu smrt.

On je pozivao "obične Ruse" da pomognu njegovoj grupi, prenosi BBC.

Prigožin je u utorak krenuo u tiradu, optužujući politički vrh Rusije da pokušava da uništi Vagnerove plaćenike oduzimajući im municiju.

Prigožin je godinama imao bliske veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali je rat u Ukrajini izazvao sve žešće rivalstvo između plaćenika i regularne vojske.

Izmjena: 20:07h
17:07h

Apelom da se još ojača istočno krilo NATO-a a Ukrajini pomogne svime što joj je potrebno kako Rusija ne bi otkidala parče po parče evropske bezbjednosti, kao do sada, počeo je samit Bukureštanske devetorke - devet zemalja istočnog krila NATO - u Varšavi.

16:47h

Rusija je saopštila da njeno suspendovanje učešća u novom sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja (START) sa SAD- om, nije povećalo rizik od nuklearnog rata.

Predsjednik Vladimir Putin je juče objavio da zamrzava učešće Rusije sporazumu, ponavljajući da Zapad želi da uništi Rusiju, prenosi Rojters.

"Ne vjerujem da nas odluka o suspendovanju novog ugovora START približava nuklearnom ratu", rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, prenijela je agencija Interfaks.

15:17h

Ruska agresija u Ukrajini promijenila je bezbjednosnu situaciju u Evropi, rekao je poljski predsjednik Andžej Duda na sastanku grupe najistočnijih članica vojnog saveza NATO-a u Varšavi.

Tamo se sastao sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom i u razgovoru sa njim zaključio da saveznici u NATO-u moraju da razmisle o narednim koracima uoči samita alijanse koji treba da se održi kasnije ove godine.

11:39h

Papa Franjo uputio je danas novi apel za mir u Ukrajini i osudio "apsurdan i svirepi" rat u toj zemlji dva dana pred godišnjicu početka ruske invazije, navodeći da "pobjeda izgrađena na ruševinama neće nikad biti prava pobjeda".

"Dvadesetčetvrti februar će obilježiti prvu godišnjicu invazije Ukrajine, godinu dana apsurdnog i svirepog rata, jedna tužna godišnjica", rekao je papa poslije svoje redovne nedjeljne audijencije u Vatikanu.

Osamdesetšetogodišnji papa je rekao da poziva sve koji imaju autoritet nad zemljama "da se angažuju konkretno da okončaju sukob, postignu primirje i počnu mirovne pregovore".

Dodao je da bilans umrlih, ranjenih, izbjeglica, ekonomske i socijalne štete govori samo po sebi.

Papa je protekle godine uputio brojne apele za mir, istovremeno nastojeći da se održi dijalog sa Moskvom.

"Da li Gospod može da oprosti toliko zločina i nasilja?.. Ostanimo bliski mučeničkom ukrajinskom narodu koji nastavlja da pati, i tražimo da se sve učini da se zaustavi rat", rekao je papa.

11:38h

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler izjavio je danas da će se rat u Ukrajini završiti tek kada predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu "postane kristalno jasno da njegove ratne ambicije ne mogu da se ostvare".

"Putinove originalne ratne ambicije su se razvejale, Ukrajinci su pokazali nevjerovatan stoicizam i hrabrost a Zapad i NATO su dali ujedinjen odgovor", izjavio je Bler za Bi-Bi-Si (BBC).

On je dodao da je posljednja Putinova "nada" da se odlučnost Zapada na neki način raspadne i uruši.

Bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije Lord Hejg izjavio je danas da vjeruje da je kraj ruskog rata u Ukrajini "daleko" i dodao da Putinove jučerašnje prijetnje o testiranju nuklearnog oružja "vode svijet u pogrešnom pravcu".

"Putin ne može nuklearnim pretnjama da nas spriječi da branimo Ukrajinu od agresije", izjavio je Hejg.

10:50h

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak izjavio je danas da je predsjednik Rusije Vladimir Putin "odvojen od realnosti", kao i da je "nebitan".

Pomoćnik Volodimira Zelenskog je dodao da je Putinov jučerašnji govor "klasičan primjer svaljivanja krivice na žrtvu, ali na makro nivou koji, nažalost, ima teške posljedice za mnoge nevine ljude".

Putin je u govoru okrivio Zapad i Ukrajinu da su izazivali sukobe i da Rusija "koristi silu da te sukobe zaustavi".

Podoljak je rekao da Putin živi u "svom svijetu" kontradiktornosti, u kojem je, da bi odbranili Rusiju, "potrebno da izvršite invaziju na Ukrajinu i masovno ubijate civile druge države".

Bonus video: