Samit istočnog krila NATO-a: Da rat u Ukrajini bude posljednji takav čin Rusije

"Rat nije donio ništa osim stradanja. Donio je i neprocjenjive gubitke. Lideri istočnog krila imaju obavezu da ustanu u odbranu mira i da pomažu Ukrajini toliko dugo koliko joj bude potrebno. Želim da ovaj rat bude posljednji takav akt Rusije. NATO je jak. Bukureštanska devetorka je jača nego ikad", kazao je rumunski predsjednik

4853 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Reuters
Sa sastanka, Foto: Reuters

Apelom da se još ojača istočno krilo NATO-a a Ukrajini pomogne svime što joj je potrebno kako Rusija ne bi otkidala parče po parče evropske bezbjednosti, kao do sada, počeo je samit Bukureštanske devetorke - devet zemalja istočnog krila NATO - u Varšavi.

"Bližimo se godišnjici agresije Rusije i sve smo solidarniji i ujedinjeniji. Kao istočno krilo NATO imamo obavezu uzajamne i kolektivne odbrane. Mi, SAD nastojimo da isporučujemo ključnu infrastrukturu, nastojimo koliko možemo da pomognemo Ukrajini da se bori za svoju slobodu. Želim da potvrdim svijetu, nepovredivu obavezu iz člana 5. Sporazuma NATO", kazao je na otvaranju specijalni gost samita, američki predsjednik Džozef Bajden, prenosi N1.

Drugi specijalni gost samita, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, založio se na početku samita da Ukrajina dobije svu pomoć i oružje koje bi joj omogućili da opstane.

"Ne možemo da dozvolimo da Rusija otkida komad po komad od evropske bezbjednosti, moramo da prekinemo to kolo. Vidimo da Putin ne teži miru već daljem ratu. Ne znamo kada će završiti rat ali čim se završi moramo da obezbijedimo da istorija ponovo ne zavrti taj točak", kazao je Stoltenberg.

Domaćini samita, poljski predsjednik Andžej Duda i predsjednik Rumunije Klaus Johanis najavili su da je glavni cilj današnjeg samita da zajedno sa Bajdenom razmotre kako bi još konkretno moglo da se ojača istočno krilo koje je najviše izloženo prijetnjama Rusije.

"Rat nije donio ništa osim stradanja. Donio je i neprocjenjive gubitke. Lideri istočnog krila imaju obavezu da ustanu u odbranu mira i da pomažu Ukrajini toliko dugo koliko joj bude potrebno. Želim da ovaj rat bude posljednji takav akt Rusije. NATO je jak. Bukureštanska devetorka je jača nego ikad", kazao je rumunski predsjednik.

Da je NATO samo ujedinjeniji i jači uoči godišnjice napada Rusije na Ukrajinu istakao je američki predsjednik Bajden.

"Sjećam se posljednjeg razgovora sa jednim ruskim prijateljem. Ja sam rekao – nastojiš da se sprovede dalja ‘finlandizacija’ NATO a dočekaćeš ‘natoizaciju’ Finske. I to se desilo", kazao je Bajden.

Lideri Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunije i Bugarske usvojiće nakon razgovora bez prisustva medija zajedničku deklaraciju.

Bonus video: