Orban: Rusija ne može pobijediti jer cijeli Zapad stoji iza Ukrajine, potrebno je primirje

Rat u Ukrajini – 365. dan

45982 pregleda 38 komentar(a)
Zelenski tokom posjete Mikolajivu krajem januara, Foto: Reuters
Zelenski tokom posjete Mikolajivu krajem januara, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2023. 22:52h
Završeno
20:29h

Agencija Evropske unije za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (Eurojust) osnovala je novi centar kako bi se istraživali zločini koji su počinjeni tokom ruske agresije na Ukrajinu.

Kako prenosi Slobodna Evropa, Eurojust je saopštio da će centar biti dio trenutne strukture podrške zajedničkom istražnom timu (JIT), koji osigurava optimalno usklađivanje između istraga ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, genocida i zločina agresije u Ukrajini.

18:57h

Kremlj likuje zbog toga što ruska privreda nije propala, uprkos masivnim zapadnim sankcijama. Stručnjaci s kojima je njemački javni servis ARD razgovarao smatraju ipak, da su kaznene mjere efikasne.

Povezani članci

23. Februar 2023.

Koliko su efikasne sankcije Rusiji?

18:12h

Zamjenik kineskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama (UN) Dai Bing rekao je Generalnoj skupštini UN da godinu od početka rata u Ukrajini „brutalne činjenice nude obilan dokaz da slanje oružja neće donijeti mir“.

On je rekao da će „dolivanje ulja na vatru samo pogoršati tenzije“, prenosi Rojters.

Zapadne sile su obezbijedile Ukrajini oružje u vrijednosti većoj od milijardu dolara od invazije Rusije, a Sjedinjene Države i NATO optužili su Kinu da razmatra isporuku oružja Rusiji i upozorili Peking na takav potez.

Izmjena: 20:57h
17:49h

Rusija ne može da pobijedi Ukrajinu jer cijeli zapadni svijet stoji iza Kijeva, saopštio je premijer Mađarske Viktor Orban.

On je na svom Tviteru istakao da je potrebno što prije uspostaviti primirje u Ukrajini i započnu mirovni pregovori.

"Rusija ne može da pobijedi jer cijeli zapadni svijet stoji iza Ukrajine. Istovremeno, Rusija je nuklearna sila pa je ne mogu satjerati u ćošak, jer mogu da izazovu nuklearni rat. Potrebni su nam primirje i mirovni pregovori. Što prije, to bolje", saopštio je Orban.

Izmjena: 20:58h
17:15h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da nije vidio nijedan kineski plan za okončanje rata u Ukrajini, ali da je "poželjno" da se kineski i ukrajinski predstavnici susretnu.

On je saopštio da je Kijev već istakao želju za takvim sastanakom.

"Željeli bismo da se sastanemo sa Kinom", rekao je Zelenski tokom posjete španskog premijera Pedra Sančeza, prenosi Rojters.

Vrh kineske diplomatije je saopštio da će Peking utvrditi svoj stav o rješavanju sukoba u Ukrajini političkim sredstvima, u dokumentu koji će se osvrnuti na principe osnivačke povelje Ujedinjenih nacija, te da će uzeti u obzir teritorijalni integritet, suverenitet i bezbjednost.

Očekuje se da će i kineski predsjednik Si Đinping održati "mirovni govor" 24. februara, na godišnjicu ruske invazije.

Zelenski je dodao da je čuo samo "opšte stvari" o kineskim mirovnim predlozima, ali da je ohrabrujuće da Kina razmatra posrednovanje.

Izmjena: 20:58h
17:04h

Finska će poslati tri tenka tipa Leopard 2 u Ukrajinu u sklopu međunarodne saradnje za obezbjeđivanje teškog naoružanja toj zemlji u ratu protiv Rusije.

"Poslaćemo više odbrambene opreme i učestvovati u slanju Leoparda zajedno sa našim partnerima", izjavio je finski ministar odbrane Miko Savola i dodao da će pomoć uključivati i "obuku za upotrebu i održavanje oružja".

Tenkovi su modifikovana verzija Leoparda 2, dizajnirana za deminiranje i neutralisanje drugih eksploziva, rekao je Savola.

Finska, koja sa Rusijom dijeli granicu od 1.300 kilometara, oklijevala je ranije da se obaveže na slanje borbenih tenkova Ukrajini.

16:06h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je Zapad da koristi Ukrajinu da pokuša da razbije Rusiju, ali je rekao da će svaki takav pokušaj propasti.

Šojgu, bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina, dao je te komentare u čestitki oružanim snagama povodom obilježavanja državnog praznika "Branitelja otadžbine" Rusije.

"Koristeći Ukrajinu, kolektivni Zapad nastoji da rasparča Rusiju, da je liši njene nezavisnosti. Ovi pokušaji su osuđeni na propast", ​​rekao je Šojgu, prenosi Rojters.

16:03h

Sjedinjene Američke Države (SAD) spremaju dodatnih deset milijardi dolara ekonomske pomoći Ukrajini u narednim sedmicama, kazala je ministarka finansija SAD-a Dženet Jelen.

Povezani članci

23. Februar 2023.

SAD najavile deset milijardi dolara pomoći Ukrajini

15:51h

Zemlje članice Ujedinjenih nacija raspravljaju o Rezoluciji koja traži da Rusija odmah, u skladu s Poveljom UN-a, "potpuno i bezuslovno" povuče svoje snage s ukrajinske teritorije, kao i uspostavljanje "sveobuhvatnog, pravednog i potpunog mira".

14:23h

Ukrajina "nije pukla" i "trijumfovaće" nad ruskim trupama i ruskim terorom, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

"Nismo pukli, savladali smo brojne izazove i trijumfovaćemo. Tražićemo polaganje računa od svih koji su donijeli to zlo, taj rat na našu teritoriju. Sav teror, sva ubistva, sva mučenja, svu pljačku", rekao je Zelenski u poruci objavljenoj preko društvenih mreža.

On je dodao da je Rusija pokretanjem tog rata izabrala "put ubice, put teroriste, put mučitelja, put pljačkaša" i da taj "izbor države" nalaže "odgovornost države za počinjen teror".

12:07h

Gdje da odem kad su moji momci ovdje, ostaću sa njima do posljednje kapi krvi.

11:42h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski podnio je poslanicima ukrajinskog parlamenta rezoluciju kojom se potvrđuje odluka njegovog Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu da uvede sveobuhvatne sankcije protiv ruskih finansijskih institucija, uključujući rusku centralnu banku, osiguravajuće kompanije i niz drugih privrednih društava.

Dokument propisuje posebne sektorske sankcije na period od 50 godina za sve banke registrovane i locirane u Ruskoj Federaciji, piše Radio Slobodna Evropa.

One posebno uključuju centralnu banku, poznatu kao Banka Rusija, nebankarske kreditne institucije, operatere platnih sistema, profesionalne učesnike na berzi, osiguravajuća društva, investicione fondove i druge finansijske institucije koje su registrovane i pružaju usluge u Rusiji.

Prema nekim procjenama, više od 80 odsto ruskog bankarskog sektora već je obuhvaćeno sankcijama Zapada zbog invazije na Ukrajinu.

10:06h

Ukrajina može, uz međunarodnu podršku, da povrati svoj teritorijalni integritet i poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija (UN), što će obeshrabriti Rusiju i druge agresore da napadaju druge zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

On je to rekao na sjednici Generalne skupštine UN, prenose agencije.

Prvog dana dvodnevnog zasijedanja, povodom godišnjice ruske invazije, Kuleba je predstavio rezoluciju kojom poziva na mir i povlačenje Moskve.

On je u obraćanju Generalnoj skupštini UN u Njujorku, predstavio predlog rezolucije pod naslovom „Principi koji su u osnovi sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini“.

Kuleba je kazao da se ne smije kršiti princip teritorijalnog integriteta.

"Svijet će uroniti u haos ako se dozvoli mijenjanje granica silom", kazao je Kuleba,

09:42h

Španski premijer Pedro Sančez danas je doputovao u Kijev da izrazi podršku Ukrajini, dan uoči prve godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu.

Pedro Sančez
foto: Reuters

"Vratio sam se u Kijev, godinu dana poslije početka rata. Bićemo uz Ukrajinu i njen narod dok se mir ne vrati u Evropu", napisao je u poruci na Tviteru na španskom i ukrajinskkom uz video snimak na kojem se vidi kako izlazi iz voza u Kijevu.

Prema informaciji španske vlade, Sančesa su u Kijevu dočekali zamjenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova, ukrajinski ambasador u Španiji i španski ambasador u Ukrajini.

Tokom dana primiće ga ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Sančezova današnja posjeta Kijevu je njegov drugi dolazak glavni grad Ukrajine od početka rata.

U Kijev je u ponedjeljak nenajavljeno došao američki predsjednik Džozef Bajden, a u utorak je boravila italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Uoči Sanšezove posjete španska vlada je, juče, objavila da će dati Ukrajini šest tenkova Leopard 2A4 i da može da isporuči još tenkova ako bude potrebno.

Izmjena: 14:26h
08:04h

Teskt visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja.

07:41h

Ukrajinska vojska je odbila 90 ruskih napada u posljednja 24 sata na sjeveroistoku i istoku Ukrajine, objavio je Generalštab Oružanih snaga te zemlje u jutarnjem ažuriranju, a prenosi Kijev Independent.

07:17h

Sjutra (petak) biće tačno godina od kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu - šta se obilježilo jučerašnji dan na istoku Evrope provjerite na linku ispod.

Bonus video: