EU upozorila Gruziju na zdravstveno stanje Sakašvilija u zatvoru, ljekari kažu da je izgubio više od 50 kilograma

Bivši lider Gruzije nalazi se u zatvoru više od godinu dana zbog osude za "zloupotrebu položaja" koju on smatra političkom, dok je njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršano u zatvoru

5571 pregleda 3 komentar(a)
Sakašvili tokom jednog saslušanja pred sudom, Foto: Reuters
Sakašvili tokom jednog saslušanja pred sudom, Foto: Reuters

Članice Evropske unije (EU) upozorile su danas gruzijske vlasti na zdravstveno stanje bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija, koji je u zatvoru od oktobra 2021. i koji tvrdi da je bio otrovan.

Bivši lider Gruzije nalazi se u zatvoru više od godinu dana zbog osude za "zloupotrebu položaja" koju on smatra političkom, dok je njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršano u zatvoru.

Sakašvili je prošle nedjelje optužio ljekare koje su postavile gruzijske vlasti, da odbijaju da ga liječe kako treba, ocjenjujući da žele da ga ubiju.

EU je danas uputila upozorenje gruzijskom Ministarstvu pravde, dodajući da postoji zabrinutost zbog izvještaja o pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja.

Sakašvili (55) je predvodio Gruziju od 2004. do 2013. godine, prije nego što je otišao u egzil na osam godina u inostranstvo. Živio je najviše u Ukrajini, gdje je stekao državljanstvo te zemlje i imao političke odgovornosti.

Vratio se u Gruziju prije lokalnih izbora početkom oktobra 2021. godine, ali je odmah uhapšen i odveden na služenje šestogodišnje zatvorske kazne zbog "zloupotrebe položaja".

Ta kazna je izrečena u njegovom odsustvu 2018. godine.

Sakašvili je u bolnici od prošle godine jer je štrajkovao glađu 50 dana u znak protesta zbog zatvorskih uslova.

Bivši gruzijski predsjednik je rekao da boluje od trovanja teškim metalima, velikog gubitka tjelesne težine i velikog umora.

Prema riječima nekoliko ljekara, Sakašvili koji je prije hapšenja imao 115 kilograma, u zatvoru je izgubio više od 50 kilograma.

Gruzijske vlasti saopštile su da bivši predsjednik dobija svu njegu koja mu je potrebna.

Bonus video: