Francuska i Španija odobrile sporazum o izgradnji podmorskog električnog kabla

Nakon smanjenja pomoći EU, raspodjela troškova biće 54 odsto za Španiju i 46 odsto za Francusku, a finansijski teret za Španiju nešto je manji od onoga što je dogovoreno 2017. godine

2154 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Francuska i Španija postigle su značajan napredak oko izgradnje podmorske električne veze koja bi povezivala špansku sjevernu i francusku zapadnu obalu.

Španski nadzornik tržišnog takmičenja CNMC i francuski energetski regulator CRE odobrili su novi sporazum o podjeli troškova između dvije zemlje za projekat koji je prvi put pokrenut 2017. godine, prenosi SEEbiz.

Kabal dugačak 400 kilometara, koji se proteže od sjeverne obale Španije do zapadne obale Francuske kroz Biskajski zaliv, sada se procjenjuje na ukupnu cijenu od oko 2,85 milijardi eura, u odnosu na početnu procjenu od 1,75 milijardi, rekli su iz CNMC i dodali da će EU učestvovati s najmanje 578 miliona eura za troškove izgradnje.

Nakon smanjenja pomoći EU-a, raspodjela troškova biće 54 odsto za Španiju i 46 odsto za Francusku, a finansijski teret za Španiju nešto je manji od onoga što je dogovoreno 2017. godine.

"Očekivana dobit projekta značajno je povećana, zbog očekivane evolucije mješavine izvora energije i potrošnje električne energije u evropskim zemljama, u kontekstu ubrzanja energetske tranzicije", navodi se u saopštenju CNMC-a.

Projekt će povećati kapacitet energetske veze između dvije zemlje sa 2,8 gigavata na pet, a očekuje se da će biti u upotrebi od 2028. godine, rekao je CRE.

Bonus video: