Hrvatska: Glasanje o nepovjerenju Plenkoviću

Prvi put je, još od oktobra 2016. godine kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost, da se raspravlja o njegovoj smjeni

2731 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Domovinski pokret pokrenuo je inicijativu za smjenu aktuelnog premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

U saradnji sa ostatkom opozicije Domovinski pokret ga optužuje za brojne afere: Janaf, Ina, ‘sms’, ali i za zatvaranja sisačke Rafinerije, izostanak obnove i zdravstvene reforme, prenosi Hina.

Da bi opozicija smijenila premijera mora dobiti glasove 76 poslanika.

Hrvatski sabor će u danas glasati o predlogu 33 opoziciona poslanika da se smijeni Plenković, a da bi to opozicija ostvarila, mora pridobiti 76 poslanika, što je, tvrde vladajući, teško zamislivo.

Rasprava o nepovjerenju premijeru okončana je u prošli petak, nakon gotovo 11 sati žustre polemike između vladajućih, koji su branili Plenkovića, i opozicije, koja je ukazivala na brojne razloge zbog kojih premijer mora otići sa dužnosti.

Vlada je odbila sve navode iz opozicionog predloga kao neutemeljene te ističe da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja Plenkoviću.

Prvi put je, još od oktobra 2016. godine kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost, da se raspravlja o njegovoj smjeni. Opozicija je od tada, bezuspješno, nastojala smijeniti cijelu Vladu i niz ministara, nikada premijera.

Bonus video: