Države EU odgađaju glasanje o zabrani motora sa unutrašnjim sagorijevanjem

Njemački ministar za saobraćaj izjavio je ranije ove sedmice da ta država neće podržati predlog EU da se od 2035. zabrani prodaja novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem

2837 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Članice Evropske unije odgodile su usvajanje novih standarda emisije ugljen-dioksida za automobile i kombije zbog protivljenja Njemačke i poslanika konzervativnog bloka u Evropskom parlamentu, saopštio je danas Savjet EU.

Švedsko predsjedništvo EU saopštilo je da glasanje koje je trebalo da se održi sljedeće sedmice odgođeno i da će datum biti naknadno objavljen.

Njemački ministar za saobraćaj Folker Vising izjavio je ranije ove sedmice da njegova država neće podržati predlog EU da se od 2035. godine zabrani prodaja novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem (SUS).

Vising je od Evropske komisije tražio potvrdu da neće biti zabrane prodaje automobila sa motorima SUS koji sagorijevaju nova, sintetička goriva.

Konzervativna poslanička grupa Evropska narodna partija (EPP), najveći blok u Evropskom parlamentu, takođe se protivi zarani prodaje i poziva države članice da se suprotstave.

Poslanici EU i države članice su prošle godine postigli nečelan dogovor da primoraju proizvođače automobila da smanje emisiju zagađujućih gasova novih automobila za 55 odsto 2030. godine u odnosu na nivoe iz 2021. i za 100 odsto u 2035. godini.

To zapravo znači zabranu prodaje novih automobila koji koriste gorivo na bazi ugljovodonika, kao što je nafta.

Bonus video: