FSB: Spriječen atentat na Malofejeva, iza pokušaja ubistva stoje ukrajinske specijalne službe

FSB tvrdi da je organizator navodnog ubistva Denis Kapustin, ruski državljanin rođen 1984. godine, koji živi u Ukrajini i djeluje pod kontrolom ukrajinske službe bezbjednosti SBU

11932 pregleda 3 komentar(a)
Malofejev, Foto: Reuters
Malofejev, Foto: Reuters

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) spriječila je pokušaj ubistva ruskog milijardera Konstantina Malofejeva, saopštila je služba za odnose sa javnošću FSB.

"Ukrajinske specijalne službe pokušale su da ubiju Malofejeva, a FSB je spriječio pokušaj atentata na javnu ličnost, predsjednika upravnog odbora grupe 'Cesargrad", tvrdi FSB u saopštenju koje je objavio TASS, a prenosi Danas.

FSB tvrdi da je organizator navodnog ubistva Denis Kapustin, ruski državljanin rođen 1984. godine, koji živi u Ukrajini i djeluje pod kontrolom ukrajinske službe bezbjednosti SBU. Osnivač je i jedan od vođa Ruskog dobrovoljačkog korpusa.

Rusi tvrde da je ubistvo trebalo da bude izvršeno detonacijom improvizovane eksplozivne naprave pričvršćene ispod Malofejevog automobila. Navode i da je na sličan način ubijena i ruska novinarka Darja Dugina, kćerka ruskog filozofa i ultranacionaliste Aleksandra Dugina.

Prema ruskoj obavještajnoj službi, Kapustin je bio organizator i neposredni učesnik više terorističkih napada u Rusiji.

Pomagao separatistima u Donjecku i Miloradu Dodiku

Konstantin Malofejev je ruski političar i biznismen, poznatiji kao "pravoslavni oligarh" zbog svoje manifestovane religioznosti. Malofejeva su sankcionisale EU i SAD zbog umiješanosti u rusku aneksiju Krima 2014. Ukrajina ga je optužila za finansiranje ilegalnih proruskih paravojnih grupa.

Prošle godine je Glas Amerike (VOA), pozivajući se na jednog američkog zvaničnika, objavio da je Konstantin Malofejev pomogao u finansiranju predsjedničke kampanje Milorada Dodika prije izbora 2018. godine.

Mediji iz BiH su 2018. pisali da je Malofejev, koji slovi za osobu blisku predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, bio uključen u operaciju koja je imala za cilj da obezbijedi finansijsku podršku vlastima Republike Srpske koje kontroliše Milorad Dodik, objavili su danas mediji u Bosni i Hercegovini.

Ispostavilo se da je Malofejev osoba kojoj je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, a sa tim se suočio 30. maja, kada su mu pripadnici granične policije zabranili ulazak u zemlju u koju je planirao da uđe preko aerodroma u Banjaluci, gdje je je stigao privatnim avionom. Portal Klix tvrdi da je imao uvid u dokument o proterivanju Malofejeva i navodi da u njemu stoji da on predstavlja "prijetnju BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju BiH ili međunarodnim odnosima BiH".

Na spisku osoba pod sankcijama Evropske unije i SAD

Malofejev se od 2014. nalazi na spisku osoba pod sankcijama Evropske unije i SAD zbog aktivnosti usmjerenih na destabilizaciju Ukrajine.

Portal Žurnal je tada dodatno objavio da je Malofejev, kada je protjeran iz Bosne i Hercegovine, zapravo planirao da održi sastanak sa čelnicima Republike Srpske na kojem bi razgovarali o kupovini obveznica entitetske vlade u iznosu od oko 200 miliona eura.

Dodik je navodno pokušao lično da interveniše da li će državni policajci ipak pustiti Malofejeva iz aviona, ali od te intervencije nije bilo ništa, pa je i planirani sastanak, odnosno dogovor o transakciji, propao.

Finansira konzervativne aktiviste u Evropi

Malofejev je navodno i sponzor Agende Evrope, organizacije koja se bori protiv LGBT prava i promoviše izuzetno konzervativne stavove. Njihovi ciljevi su zabrana gej brakova, abortusa, prenatalne dijagnostike i medicinski potpomognute oplodnje, a žele da otežaju razvod. Njihovi ciljevi su da donesu zakone o zabrani "propagande", legalizuju kućno školovanje u svim zemljama i uvedu prigovor savjesti za ljekare i farmaceute.

U Hrvatskoj se Agenda Europe borila za ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, a protiv usvajanja Istanbulske konvencije. U Poljskoj stoje iza zakona koji žene koje abortiraju kažnjavaju zatvorskom kaznom, prenosi Index.

Bonus video: