Ruski poslovni lobi poziva kompanije da preuzmu prostor nastao povlačenjem zapadnih

"Mi ne pozivamo na zaobilaženje sankcija, već na korišćenje niša koje su nastale odlaskom zapadnih partnera iz Rusije", rekao je Aleksandar Šohin, šef Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika

7397 pregleda 2 komentar(a)
Vkusno & tochka, ruski restoran brze hrane, Foto: Reuters
Vkusno & tochka, ruski restoran brze hrane, Foto: Reuters

Šef ruskog poslovnog lobija pozvao je u ponedeljak, 6. marta, kompanije iz Rusije i djelova bivšeg Sovjetskog Saveza da zauzmu prostor nastao nakon povlačenja zapadnih kompanija, dok Moskva nastoji da uspostavi dublje veze sa takozvanim prijateljskim zemljama.

Veliki broj stranih kompanija od Mekdonaldsa do Renoa napustilo je Rusiju ili obustavilo svoje aktivnosti u zemlji otkako je Moskva poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu prošlog februara.

Zapadne vlade su takođe uvele opsežne sankcije sa ciljem da onemoguće pristup Rusiji kapitalu i određenim dobrima. Moskva smatra "prijateljskim" zemlje koje joj nisu uvele sankcije.

"Mi ne pozivamo na zaobilaženje sankcija, već na korišćenje niša koje su nastale odlaskom zapadnih partnera iz Rusije", rekao je Aleksandar Šohin, šef Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika.

"Naravno, ne samo ruske već i kompanije iz zemalja članica EEU (Evroazijske ekonomske unije) mogu da zauzmu ove niše", dodao je Šohin.

Neke kompanije su požurile da iskoriste odlazak stranih konkurenata, kao što je proizvođač pića Chernogolovka, koji je saopštio da ima za cilj da preuzme 50 odsto udjela na ruskom tržištu bezalkoholnih pića od skoro 9 milijardi dolara nakon što su Coca-Cola i PepsiCo prošle godine zaustavili proizvodnju i prodaju.

Šohin je to rekao na forumu svoje unije za integraciju, gde su drugi govornici naveli zemlje poput Egipta, Indonezije, Irana, Indije i Kine kao mjesta gdje Rusija ima veliki potencijal da poveća trgovinu.

Ostale članice EEU - Jermenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan - naglo su povećale izvoz u Rusiju 2022. godine, pošto su evropske zemlje izbjegavale Moskvu i dramatično smanjile isporuke robe.

Ruski aluminijumski tajkun Oleg Deripaska izrazio je prošle nedelje zabrinutost da će Rusija ostati bez novca sledeće godine bez dovoljnih stranih investicija, pozivajući vladu da prestane da se miješa u poslovanje i nastoji da privuče investitore nazad u ekonomiju zemlje pogođenu sankcijama.

Predsjednik Vladimir Putin takođe je molio biznismene da investiraju u Rusiju, kritikujući one koji "prose" novac na Zapadu.

Bonus video: