Najbogatiji Rusi se bogate uprkos sankcijama i ratu u Ukrajini

U danas objavljenom presjeku ističe se da je najbogatiji Rus i dalje Vladimir Potanjin, koji posjeduje nešto više od trećine akcija rudnika "Norilsk nikl"

7197 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprkos do sada neviđenim sankcijama Zapada i ratu u Ukrajini, najbogatiji Rusi su uglavnom nastavili da uvećavaju svoje bogatstvo, navodi agencija Blumberg u svom "Indeksu milijardera".

U danas objavljenom presjeku ističe se da je najbogatiji Rus i dalje Vladimir Potanjin, koji posjeduje nešto više od trećine akcija rudnika "Norilsk nikl".

Njegovo bogatstvo početkom marta iznosilo je 28,4 milijade dolara i on je među rijetkim ruskim milijarderima koji su u prva dva mjeseca ove godine imali gubitke, pošto je izgubio 178 miliona dolara, prenosi N1.

Direktor, presjednik i najveći akcionar gasne kompanije Novatek Leonid Mihelson nalazi se na drugom mjestu sa 25,1 milijardom dolara, a u januaru i februaru je zaradio 593 miliona dolara.

Predsjednik i većinski akcionar Novolipecka, jedne od četiri najveće čeličane u Rusiji, Vladimir Lisin od početka godine je uvećao bogatstvo za 1,05 milijardi dolara i sada raspolaže sa 20,9 milijardi.

Glavni akcionar i predsjednik Severstala, najveće ruske kompanije za proizvodnju čelika, Aleksej Mordašov ima bogatstvo od 20,1 milijardu dolara, a od početka godine ga je uvećao za 1,39 milijardi.

Peti je Ališer Usmanov, koji je zaradio 958 miliona dolara u protekla dva mjeseca, nakon čega njegovo bogatstvo iznosi 19,4 milijarde.

Bivši prvi čovek Lukoila Vagit Aleksperov u januaru i februaru ove godine zaradio je čak 2,53 milijarde dolara, i bogatstvo mu se sada procjenjuje na 17,9 milijardi.

Bivši vlasnik američkog NBA kluba Bruklin netsa Mihail Prohorov ove godine je zaradio 578 miliona dolara i sada raspolaže sa imovinom vrijednom 13,8 milijardi.

Industrijalac Andrej Melninčenko ima 12,7 milijardi, a ove godine bogatstvo je umanjio za 425 miliona.

Deveti najbogatiji Rus je Genadij Timčenko sa imovinom vrijednom 11,8 milijardi, a u prva dva mjeseca ove godine ostao je bez 1,1 milijarde.

Desti je jedan od osnovača Alfa grupe Mihail Fridman sa bogatstvom od 11,6 milijardi dolara, koje je u 2023. uvećano za 306 miliona.

Bonus video: