Rusija i Ukrajina razmijenile 220 ratnih zarobljenika

Rat u Ukrajini – 376. dan

29654 pregleda 41 komentar(a)
Ukrajinski vojnik kod Vuhledara, Foto: REUTERS
Ukrajinski vojnik kod Vuhledara, Foto: REUTERS
Ažurirano: 07.03.2023. 22:30h
Završeno
21:58h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš doputovao je u Ukrajinu, gdje će se sastati sa predsjednikom te države Volodimirom Zelenskim.

Kako prenosi AFP, sastanak šefa UN i Zelenskog je predviđen za sjutra ujutro.

Dvojica lidera će razgovarati o nastavku Crnomorske inicijative za žitarice i drugim važnim pitanjima, prenosi Slobodna Evropa.

Iz UN-a su saopštili da je to je treća posjeta Gutereša Ukrajini od početka ruske invazije.

19:21h

Viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak saopštio je da Kijev "apsolutno nije umješan" u prošlogodišnje napade na gasovode Sjeverni tok i da nema informacije o događaju.

U izvještaju "Njujork tajmsa" navode se američki zvaničnici koji sugerišu da je proukrajinska grupa odgovorna za eksplozije u septembru, 2022. godine

"Bez sumnje, Ukrajina apsolutno nije umješana u dešavanja vezana za gasovode", kazao je Podoljak, prenosi Rojters.

"To nema ni najmanjeg smisla", rekao je on.

On je dodao da Ukrajina nema informacije o tome ko je tačno bio umješan, ali spekuliše da su za to možda krivi, ruski napori da destabilizuju region

"Počevši od prvog dana izgradnje gasovoda na dnu Baltičkog mora, Ukrajina je više puta skrenula pažnju svojim zapadnim partnerima na naglo rastuće strateške rizike po bezbjednost Evrope koje nosi realizacija ovog projekta", zaključio je Podoljak.

18:58h

Američki obavještajni podaci nagovještavaju da je za sabotažu na gasovodu Sjeverni tok odgovorna proukrajinska grupa, a da je napad izveden bez znanja ukrajinskih vlasti.

16:39h

Rusija i Ukrajina su saopštile da su razmijenile 220 ratnih zarobljenika.

Rusko ministarstvo odbrane je poručilo da se 90 ruskih ratnih zarobljenika vratilo iz Ukrajine u razmjeni. Kijev je saopštio da je 130 ukrajinskih zarobljenika pušteno iz ruskog pritvora.

Šef ukrajinskog predsjedničkog štaba Andrij Jermak istakao je da je 87 Ukrajinaca od njih 130, učestvovalo u odbrani Mariupolja na jugoistoku zemlje, prije nego ga je zauzela Rusija, prenosi Rojters.

15:59h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je svojim trupama u Bahmutu da se drže, nakon nekoliko dana u kojima je izgledalo da će se povući.

Time se produžava najkrvavija bitka rata u pokušaju da se razbiju jurišne snage Moskve, prenosi Rojters.

Moskva je poslala hiljade vojnika posljednjih nedelja da pokušaju da zauzmu grad dok su Ukrajinci kopali rovove i kako se činilo, spremali se za povlačenje.

Ali izjava Zelenskog sugeriše da je Kijev izabrao ne samo da ostane i bori se, već i da ojača grad, uvjeren da će gubici u napadima Rusije biti veći od gubitaka branilaca.

"Komanda je jednoglasno podržala" odluku da se ne povlači, rekao je Zelenski. "Drugih položaja nije bilo. Rekao sam glavnokomandujućem da pronađe odgovarajuće snage za pomoć našim momcima u Bahmutu", dodao je on.

Rusija kaže da bi zauzimanje Bahmuta bio korak ka osvajanju okolnog industrijskog regiona Donbasa, što je glavni ratni cilj.

"Oslobađanje Artemovska se nastavlja", rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu u televizijskim izjavama, koristeći naziv za Bahmut iz sovjetske ere.

"Grad je važno čvorište za odbranu ukrajinskih trupa u Donbasu. Uzimanje pod kontrolu omogućiće da se dalje ofanzivne akcije sprovode duboko u odbrambenim linijama Ukrajine", kazao je Šojgu.

09:57h

Novoizabrani predsjednik Češke, general u penziji Petr Pavel, usprotivio se idejama da se Ukrajini kao pomoć pošalju i zapadni borbeni avioni i upozorio da bi zakomplikovalo sukob ako budu poslati sada.

"U ovoj fazi mislim da bi to verovatno iskomplikovalo situaciju. Tehnički za isporuke novih aviona i obuku pilota potrebno je najmanje šest mjeseci", kazao je Pavel u intervjuu koji danas objavljuje francuski list Le Mond.

Novoizabrani predsjednik Češke apelovao je da se Ukrajini šalje i dalje pomoć u oružju, ali je naglasio da su joj sada potrebni tenkovi, oklopna vozila i artiljerija, dok avioni mogu da joj budu poslati, ali znatno kasnije.

09:53h

Obavještajna služba NATO-a procjenjuje da je na svakog ubijenog ukrajinskog vojnika u odbrani Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, Rusija izgubila najmanje pet, rekao je danas vojni zvaničnik Sjevernoatlanske alijanse.

On je kazao za Si-En-En da je odnos pet prema jedan baziran na procjeni obavještajne službe.

Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman, jer mu nije dozvoljeno da priča o obavještajnim podacima.

On je dodao da je, uprkos takvom odnosu izgubljenih vojnika, Ukrajina pretrpjela značajne gubitke u odbrani grada.

Ukrajinski zvaničnici su nekoliko puta saopštili da su nanijeli teške gubitke Rusiji koja pokušava da zauzme Bahmut, prenosi Tanjug.

09:16h

Ukrajina je sa teritorija pod kontrolom ruskih snaga na istoku zemlje dovela 307 djece, rekao je u ukrajinski državni tužilac Dmitro Lubinec.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je od početka ruske invazije prije godinu u Rusiju deportovano više od 16.000 djece, dok Rusija tvrdi da su se ljudi dobrovoljno evakuisali iz Ukrajine, prenosi Hina.

U prvim mjesecima rata zabilježeno je najviše kretanja i seobe ljudi. Iz Rusije su u avgustu objavili da je u tu zemlju tada odvedeno 3,5 miliona ljudi, uključujući više od pola miliona djece.

Prema Kabinetu ukrajinskog državnog tužioca, do sada je u ratu poginulo 464 djece. Policija procjenjuje da ih je oko 356 nestalih.

09:15h

Rat u Ukrajini ušao je u 376. dan. Šta se deđavalo juče na istoku Evrope možete provjeriti na lonku ispod.

Bonus video: