Zelenski računa da će Bahmut više koštati Ruse nego Ukrajince

Proteklih dana se spekulisalo da bi se ukrajinske snage mogle povući iz istočnog ukrajinskog grada jer njegova odbrana nanosi veću štetu nego korist

13632 pregleda 17 komentar(a)
Pripadnik ukrajinske vojske u Bahmutu, Foto: Rojters
Pripadnik ukrajinske vojske u Bahmutu, Foto: Rojters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odlučio je da pošalje pojačanje u Bahmut u naporu da odbije napad Moskve nakon višednevnih spekulacija da će se ukrajinske snage povući iz najkrvavije bitke u ratu.

U obraćanju tokom noći, Zelenski je kazao da se sastao sa najvišim generalima koji su mu "jednoglasno" savjetovali "da se ne povlači već da pošalje pojačanja". "Fajnenšl tajms" ističe da je neuobičajeno za Zelenskog da se poziva na savjet glavnih komandanata. Njegova intervencija je, kako ističe list, uslijedila nakon izvještaja o bojaznima među zapadnim zvaničnicima, analitičarima i pojedinim ukrajinskim vojnicima na frontu da odbrana grada nanosi veću štetu nego korist.

Moskva je poslala hiljade vojnika u talasima tokom proteklih nedjelja kako bi pokušala da zauzme ovaj istočni ukrajinski grad i obezbijedi prvu pobjedu na ratištu u zadnjih više od pola godine. Ukrajinske snage su proteklih dana iskopale rovove dalje na zapadu usljed čega je izgledalo kao da pripremaju povlačenje.

Bahmut
foto: Reuters

Međutim, komentari Zelenskog pokazuju da on ne samo da je odlučio da ostane i da se bori već i da pojača snage u gradu, očigledno uvjeren da će gubici Rusije u pokušaju da ga osvoji biti veći nego kod branitelja grada, navodi agencija Rojters.

Rusija tvrdi da bi osvajanje Bahmuta bilo korak ka osvajanju okolnog industrijskog regiona Donbas, što je veliki ratni cilj Moskve.

"Oslobađanje Artemovska se nastavlja", kazao je ministar odbrane Sergej Šojgu u televizijskom obraćanju, koristeći sovjetski naziv za Bahmut. "Taj grad je važna točka za odbranu ukrajinskih trupa u Donbasu. Njegovo zauzimanje omogućilo bi dalje ofanzivne akcije dublje unutar ukrajinskih linija odbrane".

Zapadni stratezi tvrde da uništeni grad ima ograničenu vrijednost, i da je cilj Rusije simbolična pobjeda nakon zimske ofanzive u kojoj su učestvovale stotine hiljada mobilisanih rezevista i boraca privatne vojske Vagner.

Ukrajinska vojna komanda je prijavila da je rekordan broj od 1600 Rusa stradao u roku od 24 sata. Rojters ističe da broj stradalih ne može biti precizno utvrđen jer nijedna strana ne objavljuje redovno podatke o žrtvama. Moskva tvrdi da su ukrajinski gubici u februaru porasli 40 odsto u odnosu na januar i da iznosi 11 000 stradalih.

Urbano ratovanje obično ide naruku braniteljima. Pojedini ukrajinski zvaničnici su proteklih dana tvrdili da je na svakog stradalog Ukrajinca u Bahmutu poginulo čak i do sedam Rusa.

"Prilika da se nanese šteta elitnim elementima Vagner grupe, zajedno sa drugim elitnim jedinicama, u defanzivnom urbanom ratovanju gdje je elemenat iscrpljivanja na strani Ukrajine je privlačna", objavio je Institut za proučavanje rata sa sjedištem u Vašingtonu.

Ipak, britanska agencija ističe da se ne slažu svi zapadni eksperti da je mudro da ukrajinske snage ostanu u Bahmutu.

Bahmut je u sukobima praktično uništen
Bahmut je u sukobima praktično uništenfoto: Reuters

"Počev od nestašice artiljerijske municije, do sve lošijih linija komunikacije i borbe isrcpljivanja na surovom terenu - ova bitka ne ide u korist ukrajinskih snaga", tvrdi Majkl Kofman, ekspert za rusku vojsku koji je prošle nedjelje posjetio Bahmut.

Sa ruske strane, bitka za Bahmut ukazala je na razdor između redovne vojske i Vagnera, čiji je šef Jevgenij Prigožin proteklih dana objavljivao snimke optužujući zvaničnike da uskrajućuju municiju njegovim ljudima.

U posljednjem kritikovanju ministra odbrane Sergeja Šojgua, Prigožin je juče kazao da "ga nije vidio u Bahmutu".

Rusko ministarstvo odbrane negiralo je da uskraćuje municiju Vagneru, ali nije odgovorilo na posljednje Prigožinove optužbe. Kremlj se nije oglašavao povodom ovog spora.

Bijes zbog snimka ubistva zarobljenika

Snimak na kojem se vidi kako ruski vojnici ubijaju nenaoružanog ukrajinskog ratnog zarobljenika izazvao je bijes širom Ukrajine.

Muškarac, u uniformi sa ukrajinskim oznakama, kaže "Slava Ukrajini" prije nego što su ispaljeni hici. Čuje se glas kako kaže "umri, kučko" na ruskom dok on pada na zemlju. Ukrajinska vojska je stradalog vojnika identifikovala kao Timofija Šadura, vojnika je koji je nestao 3. februara u okolini Bahmuta.

"Želim da svi jedinstveno odgovorimo na njegove riječi: "Slava heroju. Slava herojima. Slava Ukrajini. I pronaći ćemo ubice", kazao je Zelenski u televizijskom obraćanju.

Proukrajinska grupa sabotirala Sjeverni tok?

"Njujork tajms" je juče objavio da novi obavještajni podaci u koje su imali uvid američki zvaničnici ukazuju na to da je proukrajinska grupa koja se vjerovatno sastoji od ukrajinskih ili ruskih državljana sprovela napade na gasovod Sjeverni tok prošle godine, ali da nijesu donijeti čvrsti zaključci.

List je, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da nema dokaza da su Zelenski i njegovi najbliži savjetnici bili umiješani, niti da su počinioci djelovali po direktivama zvaničnika ukrajinske vlade.

Sjedinjene Države i NATO su napade na gasovod u Baltičkom moru u septembru 2022. nazvali "sabotažom", dok je Moskva okrivila zapad. Nijedna strana nije dokazima potkrijepila svoje optužbe.

Obavještajni podaci ukazuju da se oni koji su sproveli napad protive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu "ali se ne navodi ko su konkretno pripadnici grupe, niti ko je naredio ili platio za operaciju".

Moskva je ranije ove nedjelje pozvala sve strane koje imaju udio u Sjevernom toku da odluče o njegovoj sudbini nakon što su u napadima uništene tri ili četiri cijevi.

Mihailo Podoljak, bliski saradnik Zelenskog kazao je sinoć da Kijev "apsolutno nije umiješan" u napade na gasovod Sjeverni tok i da nema nikakve informacije o tome što se desilo.

Bonus video: