Prickerova nagrada ove godine britanskom arhitekti Dejvidu Čiperfildu

Čiperfild je posebno poznat po renoviranju muzeja u Berlinu i Palate stare prokurative kod Trga Svetog Marka u Veneciji

1352 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Ovogodišnja Prickerova nagrada, najveće priznanje u svijetu arhitekture, dodijeljena je danas Britancu Dejvidu Čiperfildu (David Chipperfield) (69), poznatom po minimalizmu i eleganciji dizajna.

"Suptilan, ali moćan. On je plodan arhitekta koji je radikalan u svojoj suzdržanosti", a čiji se "bezvremeni i moderan stil suočava sa klimatskim vanrednim situacijama, transformiše društvene odnose i revitalizuje gradove", naveli su organizatori dodjele nagrade.

Čiperfild je rekao da je "preplavljen" emocijama dobijanja "izuzetne počasti".

"Ovu nagradu shvatam kao ohrabrenje da nastavim da usmjeravam svoju pažnju ne samo na suštinu arhitekture i njeno značenje, već i na doprinos koji možemo da damo kao arhitekte u suočavanju sa egzistencijalnim izazovima klimatskih promjena i društvene nejednakosti", rekao je on.

Prema njegovim riječima, arhitekte mogu da imaju veću i angažovaniju ulogu u stvaranju svijeta "ne samo da bude ljepši već i pravedniji i održiviji".

Čiperfild je posebno poznat po renoviranju muzeja u Berlinu i Palate stare prokurative kod Trga Svetog Marka u Veneciji.

Nagradu, koja se dodjeljuje od 1979. godine, utemeljio je Džej Pricker (1922-1999) (Jay Pritzker).

Laureati dobijaju novčanu nagradu od 100.000 dolara i sertifikat a od 1987. godine i bronzanu medalju. Na zadnjoj strani medalje su ispisane riječi na latinskom "firmitas, utilitas, venustas" (čvrstina, korisnost, zadovoljstvo) inspirisane rimskim arhitektom Vitruvijem.

Bonus video: