London želi da pooštri zakon protiv ilegalne imigracije

"Novi zakon treba da pošalje jasnu poruku. Ako u zemlju dođete ilegalno, bićete brzo protjerani", izjavio je britanski premijer Riši Sunak u intervjuu za britanski list San

2190 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanska vlada predložila je danas zakon protiv ilegalne imigracije koji predviđa da zabrani migrantima koji stižu preko kanala Lamanša da traže azil u Velikoj Britaniji.

Taj tekst je po sopstvemon priznanju Londona na granici poštovanja međunarodnog prava.

"Novi zakon treba da pošalje jasnu poruku. Ako u zemlju dođete ilegalno, bićete brzo protjerani", izjavio je britanski premijer Riši Sunak u intervjuu za britanski list San.

Sunak je dodao da oni koji u Veliku Britaniju stižu čamcima, ne mogu da traže azil.

Tri dana prije prve posjete Francuskoj, britanski konzervativni premijer je odlučan da zaustavi porast ilegalnih prelazaka Lamanša, koji je nastavljen uprkos planovima, a u centru je redovnih tenzija sa Parizom.

Britanske vlasti ocijenile su da je sistem azila u zemlji zastario.

Prošle godine je tom opasnom rutom u Veliku Britaniju došlo oko 45.000 ljudi, uglavnom Albanaca i Avganistanaca, ali i Iranaca, Iračana i Sirijaca. Od početka godine Lamanš je prešlo više od 3.000 ljudi.

Tekst zabranjuje migrantima koji su ilegalno stigli da traže azil, a potom i da se nasele u zemlju ili da podnesu zahtjev za britansko državljanstvo.

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman ocijenila je da je prijedlog zakona čvrst, ali je zbog kritika udruženja za zaštitu ljudskih prava, priznala da ne može da kaže da li je zakon u skladu sa britanskim zakonom o ljudskim pravima. Dodala je da je u toku rasprava o tom pitanju u Evropskom sudu za ljudska prava.

"Uvjerena sam da je zakon kompatibilan sa našim međunarodnim obavezama", rekla je ministarka.

Velika Britanija je prošle godine usvojila zakon o deportovanju tražilaca azila u Ruandu, bez obzira na njihovo poreklo, ali taj zakon blokiralo evropsko pravosuđe.

Predviđeno je da će o tom pitanju Sunak razgovarati u petak u Parizu sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Ta posjeta dolazi nekoliko mjeseci pošto su dvje zemlje potpisale sporazum o saradnji kojim se posebno predviđa finansijska pomoć Britanaca za nadgledanje plaža i slanje britanskih posmatrača na francusku stranu Lamanša.

Bonus video: