Ukrajinski novinari u ratu protiv korupcije

U jeku rata protiv Rusije, istraživačko novinarstvo ima značajnu ulogu u sprečavanju zloupotreba od strane zvaničnika u Kijeva i u ispunjavanju ključnog uslova za napredovanje Ukrajine ka članstvu u Evropskoj uniji

15511 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ukrajinski novinar Serhi Andruško vjeruje da borba njegove zemlje za slobodu uključuje još jednu vrstu rata, onog protiv korupcije na visokom nivou, za koji eksperti smatraju da bi mogao biti uspješniji sada kada Kijev teži članstvu u Evropskoj uniji.

Prošlog mjeseca, jedan dopisnik Radija sloboda pred kamerama je kandidatima za novog glavnog zvaničnika Kijeva za borbu protiv korupcije postavljao pitanja o njihovim ličnim finanisijama i političkim vezama.

To možda izgleda kao manje goruća tema u trenutku kada vojnici svakodnevno ginu, međutim dio ukrajinske borbe uključuje i odstranjivanje svake sličnosti sa Rusijom. “Naročito u njenom stavu prema korupciji”, kazao je Andruško.

Prema indeksu o korupciji Transparensi internešnela iz 2022, Ukrajina je bila rangirana malo bolje od Rusije, ali je i dalje bila daleko ispod globalnog prosjeka. Stoga, novinari poput Andruška kažu da rade kako bi rukovodioci bili pošteni, što je posao za koji pojedini eksperti i poznavaoci medijskih prilika kažu da bi mogao dati više rezultata sada kada je Kijev pod pritiskom da dokaže da može očistiti svoje redove dok teži članstvu u Evropskoj uniji.

Oni kažu da je velika politička reforma sprovedena ranije ove godine, kada je više od desetine zvaničnika smijenjeno usljed obimnog kritičkog izvještavanja u domaćim medijima, uvod u ono što će uslijediti ukoliko ukrajinski istraživački novinari nastave da rade svoj posao.

Njihov fokus, takođe, pokazuje da građansko društvo prihvata svoju ulogu nadzornika vlade iako je u toku rat. “Mediji postaju sve uticajniji jer pozivaju na akutniji osjećaj za pravdu kod građana”, kazao je istraživač Petro Burkovski iz Fondacije demokratske inicijative Iljo Kučeriv.

Oni će morati da mudro biraju priče i potkrijepe svoje izvještavanje, dodao je on, budući da aljkavost ili pretjerana kritičnost mogu dovesti do skepse u javnosti pa čak i do optužbi da nijesu patriote.

Mnogi novinari takođe usmjeravaju pažnju na razotkrivanje ruskih ratnih zločina i imovine u Ukrajini.

Prate gdje ide novac građana

Prije rata, kritičko izvještavanje o nedozvoljenom ili skandaloznom ponašanju bilo je uobičajeno u Ukrajini, gdje je snažna sloboda štampe značila da novinari u fokus stavljaju sve, od raskošnih domova do luksuznih putovanja u inostranstvo koje je nemoguće priuštiti od zvaničnih plata.

Oni su vrebali ispred luksuznih imanja, snimali zvaničnike kako ulaze i izlaze ili ih slikali dok voze skupe automobile.

Video-istraživanja su često dramatično producirana, uz adekvatnu muzičku pozadinu i zajedljiv narativ.

Mediji postaju sve uticajniji jer pozivaju na akutniji osjećaj za pravdu kod građana, ali je će morati da mudro biraju priče i potkrijepe svoje izvještavanje, kazao je Mihailo Tkač dodajući da aljkavost ili pretjerana kritičnost mogu dovesti do skepse u javnosti pa čak i do optužbi da nijesu patriote

Sada su ulozi veći, kazao je za Rojters istraživački novinar Mihailo Tkač, budući da mnogi Ukrajinci doniraju sopstveni novac kako bi vojnici bili opremljeni da se bore protiv ruske invazije, i žele da znaju da je taj novac potrošen na pravi način.

Evropska unija je iskorjenjivanje korupcije takođe postavila kao ključni uslov za članstvo, koje mnogi u Ukrajini smatraju osnovom za svjetliju budućnost. Ukrajina želi da pregovori o kandidaturi počnu ove godine, ističe Rojters.

Izvještavanje Tkača, novinara portala “Ukrajinska pravda”, o odmoru u Španiji jednog visokog zvaničnika tokom rata odigralo je ulogu u smjenama u januaru, za koje je predsjednik Volodimir Zelenski obećao da će se nastaviti ako bude otkriveno još slučajeva korupcije.

Odvojeni izvještaj njegovog kolege u kojem se navodi da je ministarstvo odbrane naduvavalo cijene hrane za vojnike pomoglo je da se iskristališu neposredne opasnosti korupcije i dovelo do smjena u ministarstvu.

Tkač se u nedavnom istraživanju bavio kupovinom luksuznog stana, između ostalog, brata jednog od savjetnika Zelenskog koji je navodno platio po cijeni podruma.

Partnerstvo institucija i medija

Takvi izvještaji igraju ključnu ulogu u ukrajinskom sistemu protiv korupcije, stvorenom nakon Majdanske revolucije 2014. godine u kojoj je svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Oleksandr Novikov, čelnik Nacionalne agencije za prevenciju korupcije (NACP), državnog tijela koje prati stil života zvaničnika, kazao je da informacije koje otkriju mediji mogu pomoći u pravnim slučajevima protiv zvaničnika osumnjičenih za korupciju.

"Smatramo da je ukrajinsko novinarstvo, naročito istraživačko izvještavanje, još jedna institucija protiv korupcije", kazao je Aleksandar Novikov

”Smatramo da je ukrajinsko novinarstvo, naročito istraživačko izvještavanje, još jedna institucija protiv korupcije”, kazao je on za Rojters u nedavnom intervjuu iz njegove kancelarije u Kijevu.

Nadzorne agencije vjeruju da će iskorjenjivanje korupcije biti duga igra, dok je predstavnica medija Oksana Romanjuk kazala da novinari moraju posebno pažljivo da provjere svoje priče o korupciji kako bi zadržali povjerenje javnosti.

Nedavno istraživanje Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS) pokazalo je da je povjerenje u masovne medije poraslo sa 32% na 57% tokom prošle godine. Ali to je daleko ispod 96% i 84% koji vjeruju vojsci i Zelenskom.

Romanjukova, direktorka instituta za masovne informacije, nevladine organizacije u Kijevu, kazala je da će uloga ukrajinskih novinara kao aktivista u borbi protiv korupcije postati još važnija kada Kijev bude planirao transparentnu budućnost.

”Naš plan je definitivno da očuvamo demokratiju, jer vidimo šta se događa kada je nema”.

Bonus video: