Kremlj o Oskaru za "Navaljnog": Pretpostavljamo da postoji određeni element politizacije

"Ni sam Holivud se ponekad ne usteže da politizuje svoja djela"

8025 pregleda 6 komentar(a)
Kanadski reditelj Danijel Roher sa Oskarom za svoj film "Navaljni", Foto: Reuters
Kanadski reditelj Danijel Roher sa Oskarom za svoj film "Navaljni", Foto: Reuters

Nagradu za najbolji dokumentarni film na dodjeli oskora dobio je "Navaljni" - film koji prati ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog koji se u Njemačkoj oporavlja od trovanja, pa do povratka u Moskvu i hapšenja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov sve vidi kao pokušaj "politizacije" filmske umjetnosti.

"Iako nisam vidio film, pretpostavljam da postoji određeni element politizacije teme", rekao Peskov novinarima u Moskvi, a prenosi Hina.

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. po povratku iz Njemačke, gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj. Osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog navodnog kršenja uslovne slobode dok je bio van Rusije.

Film je djelo kanadskog reditelja Danijela Rohera.

"I postoji neko ko nije mogao da bude sa nama večeras - Aleksej Navaljni, vođa ruske opozicije i dalje je u zatvorskoj izolaciji zbog onoga što on naziva nepravednim agresorskim ratom Vladimira Putina u Ukrajini", rekao je Roher, preuzmijaću Oskara

Peskov je dodao da se ni sam Holivud ponekad ne usteže da politizuje svoja djela.

Dokumentarac "Navaljni" rađen je produkciji HBO Maxa i CNN-a, a ranije je dobio nagradu za najbolji dokumentarac Britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).

Bonus video: