Mađarski studenti traže reformu obrazovnog sistema

Učesnici marša uzvikivali su slogane poput "nema nastavnika, nema budućnosti" i "štrajk je osnovno pravo", dok su se kretali jednom od glavnih ulica u Budimpešti

3766 pregleda 1 komentar(a)
Studenti traže reformu obrazovnog sistema, Foto: Reuters
Studenti traže reformu obrazovnog sistema, Foto: Reuters

Hiljade studenata i drugih protivnika mađarske vlade marširalo je danas u Budimpešti, tražeći obrazovne reforme i promjenu političke kulture te centralnoevropske države.

Protest, koji su organizatori nazvali "marš slobode", sazvali su sindikati nastavnika i studentske grupe koji su mjesecima vršili pritisak na mađarsku vladu da obezbijedi povećanje plata i bolje uslove rada za prosvjetne radnike.

Grupe su, takođe, zahtijevale ukidanje zakona koji ograničava pravo nastavnika na štrajk, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Učesnici marša uzvikivali su slogane poput "nema nastavnika, nema budućnosti" i "štrajk je osnovno pravo", dok su se kretali jednom od glavnih ulica u Budimpešti.

Studentske grupe i nastavnici uključili su se u štrajkove i druge akte građanske neposlušnosti posljednjih mjeseci nakon što vlada nije ispunila njihove zahtjeve, što je rezultiralo otpuštanjem nekoliko nastavnika.

Profesorica koja je otpuštena iz srednje škole u Budimpešti nakon što je u njoj radila 23 godine, Katalin Torlej, rekla je na demonstracijama da je “Mađarska postala ekstremno centralizovan autoritarni sistem, koji je oduzeo autonomiju onima koji rade u javnoj sferi”.

"Mislim da ovaj pokret nije antivladin, već protiv sistema", kazala je ona.

Bonus video: