Švajcarska centralna banka spremna da obezbijedi kapital banci Kredi Suis

Vrijednost akcija švajrcarske banke Kredi Suisa zabilježile su najveći pad u svojoj istoriji i završile berzanski dan izgubivši 24,24 odsto vrijednosti

14390 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Švajcarska centralna banka i regulatorno tijelo za finansijska tržišta saopštili su danas da banka Kredi Suis, čija vrijednost dionica je danas pala za gotovo četvrtinu, zadovoljava zahtjevima po pitanju kapitala i likvidnosti i da može da ima pristup likvidnosti "u slučaju potrebe".

"Kredi Suis zadovoljava zahtjeve po pitanju kapitala i likvidnosti uvedene bankama od sistemskog značaja. U slučaju potrebe Nacionalna banka Švajcarske će staviti likvidnost na raspolaganje banci Kredi Suis", naveli su u zajedničkom saopštenju švajcarska centralna banka i regulatorno tijelo (Finma).

Oni su ovo saopštili poslije cjelodnevnog ćutanja tokom koga se vrijednost akcija švajrcarske banke Kredi Suisa zabilježile najveći pad u svojoj istoriji i završile berzanski dan izgubivši 24,24 odsto vrijednosti.

Panika je nastala kada je najveći dioničar banke Saudijska narodna banka navela da ne može da pruži banci veću finansijsku pomoć i da poveća svoj udio od 10 odsto. Tržišta su nervozna poslije kraha američke banke SVB, i strahovanja da to može da se proširi na druge banke i zemlje.

Bonus video: