Više zemalja EU i Norveška dogovorili da zajednički kupuju municiju za Ukrajinu i sopstvene zalihe

Ugovor su potpisale Austrija, Belgija, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Luksemburg, Malta, Holandija, Portugal, Rumunija, Slovačka, Švedska i Norveška

9519 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sedamnaest zemalja Evropske unije i Norveška dogovorile su se da zajednički nabave municiju za pomoć Ukrajini i da popune sopstvene zalihe, saopštila je Evropska odbrambena agencija EU.

"Projekat otvara put državama članicama EU i Norveškoj da nastave na dva puta: dvogodišnju, brzu proceduru za artiljerijske metke kalibra 155 mm i sedmogodišnji projekat nabavke više vrsta municije", navodi se u saopštenju agencije.

Zemlje su, prenbosi agencija Rojters, potpisale takozvani projektni aranžman, kojim su utvrđeni projektni zadaci za njihove zajedničke napore u nabavci.

Dokument je preteča započinjanja pregovora sa industrijom u cilju potpisivanja ugovora.

Ugovor su potpisale Austrija, Belgija, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Luksemburg, Malta, Holandija, Portugal, Rumunija, Slovačka, Švedska i Norveška, navela je Evropska odbrambena agencija EU.

"Više država članica je već izrazilo namjeru da se uskoro pridruži inicijativi nakon nacionalnih procedura", navodi se u saopštenju.

Bonus video: