SAD ubrzavaju isporuku tenkova Abrams Ukrajini

Rat u Ukrajini - 390. dan

40041 pregleda 29 komentar(a)
Ukrajinski vojnici u Donjecku, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici u Donjecku, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2023. 22:04h
Završeno
22:00h

Pentagon je saopštio da ubrzava isporuku američkih tenkova Abrams Ukrajini, opredijelivši se da pošalje remontovani stariji model koji može brže da bude spreman sa ciljem da pošalje 70 tenkova u ratnu zonu do jeseni.

Prvobitni plan bo je da se Ukrajini pošalje 31 noviji tenk M1A2 Abrams za koji bi bilo potrebno godinu do dvije da se proizvede i isporuči. Ali zvaničnici su rekli da je donijeta odluka da se pošalje starija verzija M1A1, koja može da bude uzeta iz vojnih zaliha.

Kako navode zvaničnici M1A1 takođe će biti lakši za ukrajinske snage da nauče da koriste i održavaju dok se bore protiv ruskih snaga.

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena najavila je u januaru da će poslati tenkove Ukrajini poslije višemjesečnog insistiranja da su suviše komplikovani za upravljanje i da ih je suviše teško održavati i popravljati.

Odluka je bila dio šire političkog manevrisanja kojim su otvorena vrata Njemačkoj da najavi da će poslati svoje tenkove Leopard dva Ukrajini i dozvoliti Poljskoj i drugim saveznicima takođe da pošalju Ukrajini te tenkove njemačke proizvodnje.

Portparol Pentagona rekao je da će tenkovi biti remontovani i pripremljeni da budu spremni za borbu u Ukrajini.

Za sada se ne zna kada će SAD početi da obučava ukrajinske vojnike da koriste, održavaju i popravljaju te tenkove, pretpostavlja se da to treba da ide paralelno sa remontom mašina. Pentagon će takođe morati da obezbijedi da ukrajinske snage imaju pristup potrebnim djelovima za tenkove.

(BETA)

19:12h

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je namjera Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom ponavljanje scenarija bombardovanja SRJ Jugoslavije 1999. godine.

"Jugoslovenski scenario. Ove granate ne samo da ubijaju, već zagađuju okolinu i izazivaju rak kod ljudi koji žive u tim područjima. Kada će da se probude u Ukrajini? Ne govorim o zavisnicima u Bankovoj ulici, već o onima koji još mogu da misle. Njihovi dobrotvori ih truju", napisala je Zaharova na svom Telegram nalogu.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da planira u narednom periodu da isporuči Ukrajini municiju sa osiromašenom uranijumom.

"Uporedo sa isporukom eskadrile, borbenih tenkova Čelendžer 2 Ukrajini, isporučićemo municiju, među kojima su oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum", navodi se u saopštenju sekretarke ministrastva odbrane Anabel Goldi na sajtu britanskog parlamenta.

(BETA)

14:45h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Kinu da ne isporučuje Rusiji smrtonosno oružje, nakon što su se lideri te dvije zemlje sastali u Moskvi.

"Nismo videli nikakav dokaz da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo videli neke znake da je to bio zahtjev Rusije i da je to pitanje koje u Pekingu razmatraju kineske vlasti", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

"Kina ne bi trebalo da pruža smrtonosnu pomoć Rusiji, to bi značilo da podržava ilegalni rat", kazao je Stoltenberg, prenosi Rojters.

12:36h

Sve više država podržava stvaranje specijalnog tribunala koji bi Rusiju smatrao odgovornom za agresiju na Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je kazao da je razgovarao sa austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i irskim premijerom Leom Varadkarom, kako bi im zahvalio što su se pridružili međunarodnoj grupi koja priprema stvaranje specijalnog tribunala.

"Krug partnera koji su spremni da rade zajedno na kažnjavanju Rusije za agresiju neminovno se širi. I to čini izglede za kažnjavanje sve realnijim", rekao je Zelenski, prenosi Radio Slobodna Evropa.

12:31h

Ruska kompanija Gasprom najavila je dnevne isporuke gasa Kini putem gasovoda "Sibirska sila" koji prolazi kroz ruski Daleki istok ka sjeveroistoku Kine.

Isporuke ruskog gasa ovim gasovodom u Kinu dostigle su prošle godine rekordnih 15,5 milijardi kubnih metara.

12:29h

Italija će nastaviti da podržava Ukrajinu u odupiranju ruskim napadima bez obzira na kratkoročni uticaj koji bi ovaj izbor mogao imati na rejting italijanske vlade, saopštila je premijerka te zemlje Đorđa Meloni.

"Nastavićemo to da radimo jer je to ispravno u smislu nacionalnih vrednosti i interesa", rekla je ona u govoru pred Senatom uoči sastanka Evropskog savjeta 23. i 24. marta.

"U Ukrajini još nema mjesta za pravedan mir, ali ćemo nastaviti da ka njemu težimo", dodala je Meloni, prenosi Rojters.

12:20h

Kremlj je saopštio da su ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping održali "temeljnu" razmjenu mišljenja tokom svog prvog dana zvaničnih razgovora i da su diskutovali o "mirovnom planu" Pekinga za Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da iznese više detalja, rekavši novinarima da sačekaju zajedničku izjavu kasnije danas.

"Došlo je do veoma temeljne razmjene mišljenja, ozbiljnog razgovora u neformalnom dijelu“, rekao je Peskov, misleći na sastanak u ponedjeljak, prenosi Rojters.

Peskov je dodao da su dva lidera razgovarala o "mirovnom predlogu Kine za Ukrajinu", dokumentu od 12 tačaka koji poziva na deeskalaciju i eventualni prekid vatre u Ukrajini - ali je ponovo odbio da pruži detalje.

Putin je u ponedjeljak rekao da je pažljivo proučio kineske ideje, da ih posmatra s poštovanjem i da će o njima razgovarati sa Sijem.

Kineski dokument postavlja neke opšte principe, ali ne sadrži detaljan plan kako da se okonča rat.

SAD bi to odbacile, s obzirom na to, kako je Vašington naglasio, da je Kina odbila da osudi rusku invaziju, i kažu da bi svaki prekid vatre koji bi sada proizašao iz toga samo zaključao rusku teritorijalnu dobit i dao ruskoj vojsci više vremena da se pregrupiše.

Kijev, koji kaže da se rat ne može završiti dok Rusija ne povuče svoje trupe, bio je oprezan prema Kini, ocjenjujući mirovni predlog Pekinga kao "ipak nešto".

12:15h

Ukrajinske snage su odbile pokušaje ruskih trupa u napredovanju ka centru Bahmuta, saopštio je komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski.

"Neprijateljske jurišne grupe pokušavaju da napreduju sa periferije ka centru grada, ali naše odbrambene snage djeluju i uništavaju ih tokom čitavom dana", poručio je Sirski na Telegramu, prenosi Rojters.

On je istakao da su duž istočne linije fronta borbe bile intenzivne.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar rekla je da niko nije vjerovao da će Bahmut tako dugo izdržati tako intenzivne napade.

Ona se zahvalila trojici generala i dva pukovnika koji su predvodili Bakhmutovu odbranu, kao i hiljadama vojnika na njihovoj hrabrosti.

"Odbrana Bahmuta se drži i mogućnosti još nisu iscrpljene", rekla je Malar.

Višemjesečna bitka za Bahmut postala je jedna od najkrvavijih u sukobu u Ukrajini.

11:23h

Sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev kazao je da SAD žele da "poraze Rusiju" i da su postale učesnik sukoba u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Jureći cilj pobjede nad Rusijom, SAD i njeni vazali nastavljaju da upumpavaju oružje u ukrajinski režim i zapravo su već učesnici sukoba", rekao je Patrušev, prenosi agencija TASS.

10:40h

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u eksploziji u gradu Džankoj na Krimu uništena pošiljka ruskih krstarećih raketa "kalibar" koje su, kako se tvrdi, bile namijenjene za upotrebu u Crnomorskoj floti, prenosi Rojters.

Navode da su rakete uništene tokom transporta željeznicom.

Kako se navodi, domet takvog oružja je više od 2.500 kilometara po kopnenim ciljevima i više od 375 kilometara po ciljevima na vodi.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na Tviteru snimak za koji kaže da navodno prikazuje područje željezničke stanice u gradu.

Na snimku se vidi velika eksplozija praćena oblakom dima.

Igor Ivin, šef administracije Džankoja, kojeg je postavila Rusija, rekao je da je grad napadnut dronovima i da je 33-godišnji muškarac zadobio povredu od šrapnela od oborenog drona. Odveden je u bolnicu i očekuje se da će preživjeti, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da nisu mogli nezavisno da provjere ni ukrajinske ni ruske izvještaje.

TASS je citirao Ivina, koji je na TV Krim-24 rekao da su se jedna kuća, škola i prodavnica zapalile, te da je oštećena električna mreža.

Oleg Krjučkov, savjetnik šefa uprave na Krimu kojeg je postavila Rusija, rekao je da je napad dronom bio usmjeren na civilne ciljeve.

„Svi dronovi su gađali civilne lokacije. Jedan je pogođen iznad tehničke škole Džankoi i pao je između nastavnog dijela i studentskog doma“, rekao je on na svom Telegram kanalu.

„U blizini nema vojnih lokacija. Ostali su oboreni u stambenim naseljima. Pored eksploziva, svaki je nosio gelere", istakao je.

09:47h

Ruske vlasti saopštile su da su oborile ukrajinske bespilotne letjelice na Krimu, nekoliko dana posle posjete predsednika Vladimira Putina tom poluostrvu koje je pripojila Moskva.

Protivvazdušna odbrana je u ponedeljak uveče odbila napad bespilotnih letjelica u blizini grada Djankoja na Krimu, saopštio je ruski Istražni komitet, tijelo zaduženo za najvažnije istrage.

"Meta svih oborenih dronova bila je civilna infrastruktura", dodao je taj komitet.

Guverner kojeg je Moskva postavila na Krimu Sergej Aksionov izjavio je da je jedna osoba povrijeđena u padu krhotina drona na kuću i prodavnicu.

Savjetnik Aksionova, Oleg Krjučkov optužio je ukrajinske vlasti da su sprovele napad kao "osvetu" za pripajanje Krima Moskvi, nekoliko dana poslije devete godišnjice te aneksije.

08:56h

Rusija planira da početkom aprila održi neformalni sastanak Savjeta bezbjednosti UN o "pravoj situaciji" sa ukrajinskom djecom odvedenom u Rusiju.

To pitanje je u centru pažnje posle odluke Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina zbog ratnih zločina u vezi sa odvođenjem djece iz Ukrajine u Rusiju.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da je Rusija planirala sastanak Savjeta bezbjednosti UN prije odluke MKS-a saopštene u petak.

Izmjena: 08:59h
08:25h

Premijer Japana Fumio Kišida posjetiće Kijev radi razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, saopštilo je u utorak japansko ministarstvo spoljnih poslova.

Predstavljajući jednu od bogatih demokratija u Grupi sedam, japanski premijer će izraziti podršku i solidarnost sa Ukrajinom nakon ruske invazije prije više od godinu dana, prenosi Rojters.

Kišida će prenijeti "svoje poštovanje za hrabrost i istrajnost ukrajinskog naroda koji je ustao u odbranu svoje otadžbine", dodaje se u saopštenju.

Japan će biti domaćin samita G7 u Hirošimi u maju, a Kišida je ranije rekao da bi samit trebalo da pokaže snažnu volju za održavanjem međunarodnog poretka i vladavine prava kao odgovor na rat u Ukrajini.

Kišida će na putu do Kijeva svratiti i u Poljsku, gdje će razgovarati sa poljskim kolegom prije nego što se u četvrtak vrati u Japan, saopštilo je ministarstvo.

Izmjena: 08:37h
08:11h

Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, danas će imati zvanične razgovore u Kremlju.

Moskva očekuje, kako su prenijele agencije, da će teme biti vojna saradnja, situacija u vezi sa Ukrajinom, energetika i trgovina.

Savjetnik predsjednika Rusije Jurij Ušakov je najavio da će diskusija o međunarodnim temama biti usresređena na Ukrajinu.

Ušakov je kazao da očekuje da će pitanja vezana za energetiku možda biti tema detaljnih razgovora.

Điping od ponedjeljka boravi u trodnevnoj posjeti Rusiji.

"Strateški izbor Pekinga je jačanje i razvoj odnosa sa Moskvom i ovaj kurs ostaje nepromijenjen", izjavio je Đinping tokom neformalnog sastanka Putinom u Moskvi, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

08:10h

Počeo je 390. dan rata u Ukrajini. Jučerašnje događaje na istoku Evrope možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: