Zelenski najavio video učešće na konferenciji G7 u Japanu u maju

Zelenski je govorio na konferenciji za novinare u Kijevu pored japanskog premijera Fumija Kišide koji je danas došao u nenajavljenu posjetu Ukrajini

3950 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je danas da će učestvovati putem video veze na samitu G7 planiranom u maju u Hirošimi u Japanu.

Zelenski je rekao da je prihvatio poziv i da će prisustvovati onlajn na samitu Grupe zedam najbogatijih liberalnih demokratija u Hirošimi. Zelenski je govorio na konferenciji za novinare u Kijevu pored japanskog premijera Fumija Kišide koji je danas došao u nenajavljenu posjetu Ukrajini.

Kišida je tokom posjete Ukrajini obišao Buču, grad izvan Kijeva koji je postao simbol ruskih zločina protiv civila i sastao se sa Zelenskim.

Njegova posjeta koja se podudarila sa posjetom kineskog predsjednika Si Đinpinga Moskvi ukazuje na uticaj rata u Ukrajini na međunarodnu diplomatiju i toga kako se zemlje svrstavaju iza Moskve ili iza Kijeva, navodi agencija AP.

Peking naglašava da je neutralan oko Ukrajine i Si je rekao danas poslije razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom da Kina ostaje pri principjelnom i objektivnom stavu o ukrajinskoj krizi zasnovanom na ciljevima i principima Povelje UN. On je rekao da kineski mirovni plan za Ukrajinu aktivno ohrabruje mir i nastavak pregovora.

Poslije sastanka sa japanskim premijerom Kišidom Zelenski je rekao novinarima da je njegov tim poslao svoju mirovnu formulu Kini ali da još nisu dobili odgovor.

Kišida je rekao da je ruska invazija Ukrajine "sramota koja podriva osnove međunarodnog pravnog poretka".