Nordijske zemlje planiraju zajedničku protivvazdušnu odbranu kako bi se suprotstavile ruskoj prijetnji

Norveška ima 57 borbenih aviona F-16 i 37 borbenih aviona F-35 od kojih je naručeno još 15. Finska ima naručena 62 aviona F/A-18 Hornet i 64 F-35, dok Danska ima naručena 58 F-16 i 27 F-35. Švedska ima više od 90 Gripens aviona

3896 pregleda 13 komentar(a)
Borbeni avion kraljevskog vazduhoplovstva Norveške, Foto: Shutterstock
Borbeni avion kraljevskog vazduhoplovstva Norveške, Foto: Shutterstock

Komandanti vazduhoplovnih snaga Švedske, Norveške, Finske i Danske saopštili su da su potpisali pismo namjera za stvaranje jedinstvene nordijske protivvazdušne odbrane u cilju suprotstavljanja rastućoj prijetnji iz Rusije.

Namjera je da se zajednički djeluje na osnovu već poznatih načina djelovanja u okviru NATO-a, navodi se u saopštenju oružanih snaga četiri zemlje.

Pokret ka integraciji vazdušnih snaga pokrenut je invazijom Rusije na Ukrajinu u februaru prošle godine, rekao je za Rojters komandant danskih vazduhoplovnih snaga general-major Jan Dam, prenosi Rojters.

„Naša kombinovana flota se može uporediti sa velikom evropskom zemljom“, rekao je Dam.

Norveška ima 57 borbenih aviona F-16 i 37 borbenih aviona F-35 od kojih je naručeno još 15. Finska ima naručena 62 aviona F/A-18 Hornet i 64 F-35, dok Danska ima naručena 58 F-16 i 27 F-35. Švedska ima više od 90 Gripens aviona.

Potpisivanju, u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj prošle nedjelje, prisustvovao je šef vazdušne komande NATO-a general Džejms Heker, koji takođe nadgleda rad američkog vazduhoplovstva u regionu.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za pridruživanje transatlantskom vojnom savezu. Ali proces je zaustavila Turska, koja zajedno sa Mađarskom tek treba da ratifikuje članstvo.

Komandanti nordijskih vazduhoplovnih snaga prvo su razgovarali o bližoj saradnji na sastanku u novembru u Švedskoj.

„Željeli bismo da vidimo da li možemo više da integrišemo naš nadzor vazdušnog prostora, kako bismo mogli da koristimo radarske podatke iz sistema nadzora jednih drugih i da ih koristimo zajedno“, rekao je Dam. „Mi to danas ne radimo.

Bonus video: