Demonstranti u Parizu blokirali ulaz u Luvr

Manji broj demonstranata okupio se ispred staklene piramide Luvra i mirno demonstrirao protiv reforme penzionog sistema

2723 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sindikalni demonstranti, ogorčeni potezom predsjednika Emanuela Makrona da se granica za odlazak u penziju u Francuskoj podigne bez glasanja u parlamentu, blokirali su danas ulaz u pariski muzej Luvr, prenosi Hina.

Manji broj demonstranata okupio se ispred staklene piramide Luvra i mirno demonstrirao protiv plana da većina Francuza radi do 64 godine kako bi se uravnotežio penzioni sistem. "U penziju sa 60 - radi manje da živiš duže", pisalo je na jednom transparentu.

Red razočaranih turista provlačio se dvorištem muzeja. "Ovo je smiješno, dolazimo sa svih strana svijeta sa svojom djecom u posjetu muzeju i smiješno je da 20 ljudi blokira ulaz", rekao je Samuel, turista iz Meksika.

prz
foto: Reuters

"Zaista razumijem odakle dolaze i to je sasvim pošteno. No, svi bismo željeli da vidimo Mona Lizu, ali nema veze", rekla je Džejn iz Londona.

Zaposleni u Luvru bili su među demonstrantima ispred slavnog muzeja. Posjetiocima se obratila turistička voditeljka Luvra. "Nadamo se da razumijete naše razloge", rekla je.

prz
foto: Reuters

Protest je uslijedio dan uoči 10. kruga štrajkova širom zemlje i uličnih marševa, povremeno popraćenih nasiljem u francuskim gradovima, zbog reforme penzionog sistema.

U odvojenom slučaju, pariska policija objavila je da sprovodi operaciju sprječavanja neovlašćenih okupljanja ispred Centra Pompidou, još jednog znamenitog muzeja u Parizu.

Bonus video: