Ukrajina: Napad dronovima na Kijev, sve smo ih oborili; I Rusija kaže da je osujetila brojne napade dronovima

Rat u Ukrajini – 397. dan

36558 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2023. 20:49h
Završeno
20:44h

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju osnivanje posebnog tribunala za zločin agresije protiv Ukrajine, saopšteno je iz Stejt Departmenta.

U Stejt Departmentu su ocijenili da bi taj posebni tribunal trebalo da bude ukorijenjen u ukrajinskom domaćem pravosudnom sistemu, jer bi se time obezbijedio “najčistiji put ka uspostavljanju novog tribunala".

16:38h

U Rusiji i na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine nalazi se 4.390 ukrajinske djece iz specijalnih ustanova, kazala je potpredsjednica ukrajinske Vlade Irina Vereščuk.

"Riječ je o djeci iz specijalnih dječijih ustanova - siročadima i djeci bez roditeljskog staranja", navela je Vereščuk, prenose agencije.

Prema njenim riječima, u potragu za tom djecom uključeni su svi resori Ukrajine.

"Rusija skriva sve informacije o njima", kazala je Vereščuk, koja je i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija.

(MINA)

14:20h

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da će nastaviti da zahtijeva međunarodnu istragu o eksplozijama koje su prošle godine oštetile gasovode Sjevernog toka ispod Baltičkog mora, nakon što nije uspio da dobije podršku za istragu u Ujedinjenim nacijama, prenosi Rojters.

10:39h

Rusija nije uspjela da navede Savjet bezbjednosti UN da rezolucijom zatraži nezavisnu istragu eksplozija na gasovodu Sjeverni tok koji spaja Rusiju i Njemačku, prenosi Glas Amerike (VOA).

Za nacrt rezolucije koji je predložila Rusija glasali su samo Rusija, Kina i Brazil, dok je ostalih 12 članica Savjeta bezbjednosti bilo uzdržano.

Za usvajanje rezolucije potrebno je bar devet glasova za, i to pod uslovom da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto.

Rusija je predložila nacrt rezolucije prošlog mjeseca, nekoliko dana uoči prve godišnjice invazije na Ukrajinu.

"Bez objektivne i transparentne međunarodne istrage, istina se neće saznati", izjavio je prije glasanja ambasador UN u Rusiji Vasilij Nebenzija.

Eksplozije su se dogodile u septembru, u ekonomskim zonama Švedske i Danske, poslije čega se gas izlio u Baltičko more.

Prošlog mjeseca, Švedska, Danska i Njemačka su saopštile da su njihove odvojene istrage i dalje u toku, te da je Rusija obaviještena o tome.

U zajedničkom pismu Savjetu bezbjednosti, tri zemlje su saopštile da je gasovod oštećen u "snažnim eksplozijama koje su posljedica sabotaže".

SAD i NATO takođe nazivaju incident "činom sabotaže".

Većina članica Savjeta bezbjednosti koje su se uzdržale u ponedjeljak su navele da su to uradile kako bi nacionalne istrage mogle da se završe prije nego što se razmotri da li je potrebno djelovanje UN, navodi VOA.

Rusija se žali da ne dobija informacije o toku istraga. Moskva tvrdi, bez dokaza, da Zapad stoji iza eksplozija.

(BETA)

10:12h

Mogući ukrajinski napadi dronovima na ključnu energetsku infrastrukturu Rusije predstavljaju ozbiljnu prijetnju, izjavio je u ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov.

Kako prenosi Rojters, Rusija je saopštila da je osujetila brojne pokušaje ukrajinskih napada dronovima posljednjih meseci.

Kijev nije javno priznao da je pokrenuo napade na ciljeve unutar Rusije, ali se činilo da su visoki zvaničnici u Kijevu povremeno pozdravili vijesti o uspješnim napadima dronovima na teritoriji Rusije.

09:51h

Globalni bijes zbog ruske invazije na Ukrajinu prošle godine samo je razotkrio dvostruke standarde Zapada prema kršenju ljudskih prava u svijetu, objavio je Amnesti internešnal.

09:37h

Zamjenik premijera Rusije Aleksandar Novak izjavio je da Rusija treba da se fokusira na povećanje izvoza energije u takozvane "prijateljske" zemlje, jer su isporuke ruske nafte Indiji prošle godine skočile 22 puta.

Kako navodi Rojters, Novak je rekao da su energetski prihodi činili 42 odsto ruskog federalnog budžeta 2022. godine i dodao je da je energetska industrija zemlje održiva, uprkos izazovima sa kojima se suočavaju zbog sankcija Zapada.

09:27h

Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije saopštilo je da je ta zemlja bila prinuđena da smjesti rusko nuklearno oružje na svojoj teritoriji zbog agresivnih dejstava NATO zemalja koje su ugrožavale bezbjednost Bjelorusije, prenosi ruski Tas.

Minsk navodi i da to nije u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog naoružanja, jer Bjelorusija nema kontrolu nad tim oružjem, prenosi Rojters.

09:27h

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus potvrdio je da je 18 tenkova "leopard 2" isporučeno Ukrajini.

Pistorijus je naveo na Tviteru da vjeruje da će tenkovi donijeti krucijalnu razliku na frontu.

08:51h

Ukrajinske vlasti saopštile su da je protivvazdušna odbrana oborila ruske bespilotne letjelice u blizini Kijeva, čije su olupine izazvale požar na nestambenom objektu, a da nije bilo žrtava u tom napadu.

Šef vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko izvijestio je da je Rusija lansirala 12 dronova ka Kijevu, ali da su ukrajinske snage protivvazdušne odbrane identifikovale i uništile "sve neprijateljske ciljeve" u vazdušnom prostoru oko prijestonice, prenosi Rojters.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je Rusija tokom noći lansirala ukupno 15 dronova iranske proizvodnje “Šahed” na Ukrajinu, a da su ukrajinske snage uništile njih 14.

Olupina drona pala je u zapadnom kijevskom okrugu Svjatošino, izazvavši požar na površini od 200 kvadratnih metara u nestambenoj zgradi, precizira se u saopštenju.

Prema preliminarnim podacima, u ovom trenutku nema žrtava, objavio je Popko na Telegramu, uz napomenu da se informacije preciziraju.

08:50h

Rusija je testirala supersonične protivbrodske rakete u Japanskom moru, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Dvije krstareće rakete Moskit uspješno su pogodile zamišljeni neprijateljski ratni brod na udaljenosti od oko 100 kilometara.

Proba je bila u Zalivu Petra Velikog, oko 700 kilometara sjeverno od japanskog ostrva Hokaido.

Ministarstvo odbrane Rusije nije saopštilo precizne koordinate simuliranog napada.

Raketa Moskit može da nosi konvencionalne i nuklearne bojeve glave.

(BETA)

08:50h

Rat u Ukrajini – 397. dan.

Prvi britanski tenkovi tipa Čelendžer stigli su u Ukrajinu, saopštio je ministar odbrane te zemlje Aleksij Reznikov.

Ukrajina je tražila tenkove kako bi mogla da odbije rusku invaziju.

Reznikov je rekao da su "britanski čelendžeri, američki strajkeri i kugari i njemački marderi pridodati ukrajinskim jedinicama".

Portparolka ukrajinskog ministarstva Irina Zolotar potvrdila je AFP-u da su tenkovi čelendžer "već u Ukrajini", ne navodeći tačan broj.

(BETA)

Bonus video: