SAD podržavaju osnivanje posebnog suda za rusku agresiju na Ukrajinu

U Stejt Departmentu su ocijenili da bi taj posebni tribunal trebalo da bude ukorijenjen u ukrajinskom domaćem pravosudnom sistemu, jer bi se time obezbijedio “najčistiji put ka uspostavljanju novog tribunala"

6948 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju osnivanje posebnog tribunala za zločin agresije protiv Ukrajine, saopšteno je iz Stejt Departmenta.

U Stejt Departmentu su ocijenili da bi taj posebni tribunal trebalo da bude ukorijenjen u ukrajinskom domaćem pravosudnom sistemu, jer bi se time obezbijedio “najčistiji put ka uspostavljanju novog tribunala".

“Time bi se maksimizirale naše šanse da dođemo do konkretne odgovornosti”, naveli su iz Stejt Departmenta, prenosi Slobodna Evropa.

Ambasadorka SAD-a u Kancelariji za globalno krivično pravosuđe Bet Van Šak kazala je da Vašington podržava osnivanje takvog suda, dodajući da je taj model odabran nakon analize nekoliko drugih.

Ukrajina, Evropska unija i Holandija su javno podržale ideju specijalnog tribunala.

Rusija, koja svoju invaziju u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom", poriče optužbe za ratne zločine, uključujući namjerno targetiranje ukrajinskih civila.