Kurc: Zapadni Balkan ima EU perspektivu, ali Turska ne

Pristupni pregovori sa Ankarom moraju biti obustavljeni, kao i finansijska pretpristupna pomoć, smatra austrijski ministar inostranih poslova
5 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2017. 16:55h

Ministar inostranih poslova Austrije upozorio je, povodom govora predsjednika Evropske komisije da Evropska unija ne smije dozvoliti nastajanje vakuuma na Zapadnom Balkanu.

Sebastijan Kurc je u saopštenju istakao da je, u neposrednom susjedstvu EU, Zapadni Balkan izložen prijetnjama radikalizacije i ilegalne migracije, prenosi Tanjug.

"Stabilnost i bezbjednost mogu biti osigurani samo vjerodostojnom evropskom perspektivom. EU ne smije dozvoliti nikakav vakuum na Balkanu koji bi mogao ispuniti neki drugi igrač”, upozorio je Kurc. Za razliku od Balkana, on smatra da Turska ne može, zbog tamošnjeg razvoja, imati nikakvu perspektivu za članstvo u EU.

“Pristupni pregovori moraju biti obustavljeni i finansijska pretpristupna pomoć obustavljena”, kazao je on.

Kada je riječ o EU, cilj Unije moraju biti mir, sloboda i blagostanje, kao što je bilo i u prošlosti.

Ocijenio je da je EU potrebna promjena kursa, u čijem centru treba da stoji princip subsidijarnosti. Zalaže se da se EU povlači iz onih pitanja koja članice ili regioni mogu bolje rješavati.

“Nama ne treba Unija koja detaljno reguliše koju boju će imati pomfrit, već Unija koja je u stanju da osigura bezbjednost svojim građanima”, podvukao je Kurc. Istakao je da je potrebna i odlučna borba protiv terorizma, prije svega efektivna zaštita spoljne granice EU.

Bonus video: