Netanjahu: Mosad pomogao Grčkoj da spriječi teroristički napad

U saopštenju Netanjahuove kancelarije se navodi da su napadači povezani sa Iranom

3768 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da je obavještajna služba njegove zemlje Mosad pomogla Grčkoj da, kako je ona objavila, spriječi teroristički napad planiran na najmanje jedno mjesto okupljanja Jevreja u Atini.

Grčke vlasti su saopštile da su dvojica, za koje se navodi da su pakistanskog porijekla, uhapšena zbog navodnog planiranja napada na jedan jevrejski restoran. Smatralo se da napad neposredno predstoji i da je cilj da izazove veliki broj žrtava. Osumnjičeni su optuženi za krivično djelo terorizma, dok je treći, za koga se vjeruje da je van Grčke, optužen u odsustvu.

U saopštenju Netanjahuove kancelarije se navodi da su napadači povezani sa Iranom.

„Poslije početka istrage u Grčkoj, Mosad je pružio obavještajnu pomoć u otkrivanju infrastrukture, metoda rada i veze sa Iranom“, navodi se u saopštenju.

„Istraga je otkrila da je infrastruktura koja funkcioniše u Grčkoj dio opsežne iranske mreže koja vodi iz Irana i obuhvata mnoge zemlje“, kaže se dalje.

Grčke vlasti nisu identifikovale stranu obavještajnu službu koja je pružila pomoć u istrazi, a saopštile su da istražuju mogućnost da su osumnjičeni planirali i druge napade u Grčkoj.

„Njihov cilj nije bio samo da izazovu gubitak života nevinih građana, već i da potkopaju osjećaj bezbjednosti u Grčkoj, istovremeno nanoseći štetu javnim institucijama i ugrožavajući međunarodne odnose“ Grčke, navodi se u saopštenju policije.

Dvojica osumnjičenih su ilegalno ušla u Grčku iz susjedne Turske i bili su u Grčkoj najmanje četiri mjeseca, po riječima dvojice grčkih zvaničnika koji su govorili za Asošiejted pres. Policija je pretražila više mjesta u Atini, kao i u južnoj Grčkoj i na zapadnom ostrvu Zakintos.

Vjeruje se da su dvojica u pritvoru dio međunarodne mreže i trebalo bi da ih javni tužilac ispita u petak, rekli su zvaničnici. U hapšenja su bili uključeni grčki Antiterorističko odjeljenje Policije i Nacionalna obavještajna služba Grčke.

„Ova operacija pokazuje da snage bezbjednosti održavaju visoku spremnost u interesu svih Grka i svih posjetilaca naše zemlje“, napisao je u tvitu ministar javnog reda Takis ​​Teodorikakos.

Bonus video: