Zelenski: Protekla godina za stanovnike Kijevske oblasti najstrašnija u njihovim životima

Rat u Ukrajini – 399. dan

27919 pregleda 20 komentar(a)
Snimak Bahmuta iz drona, Foto: Reuters
Snimak Bahmuta iz drona, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2023. 21:44h
Završeno
21:06h

Bijela kuća raspolaže "novim informacijama" koje pokazuje da Rusija aktivno radi na tome da dobije više oružja od Sjeverne Koreje, saopštio je jedan od portparola. Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi podsjetio je da prema informacijama američkih obavještajnih službi Sjeverna Koreja već nedavno dostavila vojnu pomoć Rusiji.

Bijela kuća tvrdi da ima nove dokaze da se Rusija ponovo okreće Sjevernoj Koreji za oružje za svoj rat u Ukrajini, ovog puta nastojeći da postigne dogovor prema kome bi Pjongjang dobio potrebnu hranu i drugu robu u zamjenu za oružje.

"U okviru ovog predloženog dogovora Rusija bi dobila više od deset vrsta oružja i municije od Pjongjanga", rekao je Kirbi.

Kirbi je kazao da su ustanovili da Rusija nastoji da pošalje delegaciju u Sjevernu Koreju, kao i da Rusija toj zemlji nudi hranu u zamjenu za oružje.

Stručnjaci vjeruju da je situacija sa hranom u Sjevernoj Koreji najgora do sada, ali da iz te zemlje i dalje kažu da ne vide znake neposredne gladi ili masovnog umiranja.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un je obećao da će država preuzeti kontrolu nad poljoprivredom i donijeti niz drugih mjera da poveća proizvodnju žitarica, javili su severnokorejski mediji ranije ovog mjeseca. 

(Beta)

20:44h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o proljećnoj regrutaciji prema kom će 147.000 ljudi biti pozvano u ruske vojne snage od 1. aprila do 15. jula.

Povezani članci

30. Mart 2023.

Putin potpisao ukaz o regrutaciji 147.000 Rusa

15:33h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je saopštio da je protekla godina bila "najstrašnija" u životima mnogih stanovnika regiona Kijev.

Ukrajinska vojska je krajem marta prošle godine ponovo zauzela gradove Irpin i Buču van glavnog grada Kijeva.

Međunarodni istražitelji sada prikupljaju dokaze u Irpinu, Buči i drugim mjestima gdje Ukrajina kaže da su ruske trupe počinile zločine velikih razmjera, dok Rusija ove optužbe odbacuje, prenosi Rojters.

"Za mnoge stanovnike Kijevske oblasti protekla godina je postala najstrašnija u njihovim životima. A oslobođenje Kijevske oblasti simbolizuje činjenicu da će Ukrajina moći da pobijedi u ovom ratu", kazao je Zelenski na Telegramu.

"Događaji koji se nisu mogli zamisliti u 21. vijeku postali su realnost u satelitskim gradovima Kijeva – Buči i Irpinu. Ruske trupe su marširale na ukrajinsku prijestonicu sa sjevera i donijele smrt i razaranja", dodao je on.

11:29h

Kina mora igrati ulogu u borbi za "pravedan mir" u Ukrajini i njena će uloga u sukobu biti ključna u oblikovanju odnosa s Evropskom unijom, izjavila je u četvrtak predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kina, kao stalna članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, bila je odgovorna za konstruktivnu ulogu u promovisanju mira koji se temelji na teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, uz povlačenje invazijskih ruskih snaga, prenosi Rojters.

"Svaki mirovni plan koji bi zapravo konsolidovao ruske aneksije jednostavno nije održiv plan. Moramo biti iskreni po ovom pitanju", rekla je Fon der Lajen u govoru u Briselu uoči posjete Pekingu.

"Način na koji će Kina nastaviti da reaguje na Putinov rat biće odlučujući faktor za napredak odnosa između EU i Kine."

Izmjena: 11:30h
10:03h

Rafael Grosi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je da je došlo do značajnog povećanja broja vojnika u regionu elektrane Zaporožje koje je okupirala Rusija i da se više ne može zaštititi, objavio je Rojters.

"Očigledno je da se vojna aktivnost povećava u cijelom regionu, tako da se fabrika ne može zaštititi", rekao je Grosi, koji je u srijedu stigao u posjetu najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.

10:00h

Ruske snage su imale određeni uspjeh u Bahmutu na istočnoj liniji fronta, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici, a prenosi Rojters.

Dodaju da se njihovi borci i dalje drže u višemjesečnoj borbi u kojoj su obje strane pretrpjele velike gubitke.

"Naši branioci drže grad i odbijaju brojne neprijateljske napade", navodi se u saopštenju ukrajinskog Generalšataba.

09:59h

Rat u Ukrajini ušao je  399. dan. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: