Borelj: Kina previše naginje ka Rusiji ali može biti savjetnik za postizanje mira

Rat u Ukrajini - 400. dan

34192 pregleda 17 komentar(a)
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2023. 22:09h
Završeno
21:35h

Francuski predsjednik Emanuel Makron optužio je Rusiju da je "dozvolila, čak i podstakla" ratne zločine svoje vojske u Ukrajini, godinu dana poslije ruskog povlačenja iz grada Buča, koji je postao simbol takvih zločina.

"Ruska agresija dovela je do sistematizacije ratnih zločina protiv Ukrajine i njenog naroda", rekao je Makron u video poruci prikazanoj tokom samita u Kijevu o zločinima u Buči.

Makron je dodao da je svijet još "daleko od sankcionisanja tih zločina koji su u suprotnosti sa svim zakonima rata".

"Ruski zvaničnici su dozvolili da se dogode ti zločini, čak su ih ohrabrili, mimo međunarodnog prava i sa jasnim ciljem da potčine ukrajinski narod nasiljem", dodao je Makron.

Ukrajina procjenjuje da je "više od 1.400" civila stradalo na području Buče, od kojih 637 u samom gradu.

(Beta)

19:40h

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj saopštio je da Kina ne može biti posrednik u ratu u Ukrajini jer previše naginje osvajaču Rusiji, ali bi mogla igrati ulogu savjetnika u postizanju mirovnog sporazuma sa Moskvom.

"Kina ne pravi razliku između agresora i žrtve agresije", rekao je Borelj na panelu u Madridu.

"Kina ne poziva na povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine", kazao je on, prenosi Rojters.

Ističe da Kina treba da iskoristi svoj uticaj na Rusiju da izvrši pritisak za mir u Ukrajini.

Po Boreljovom mišljenju, jedini mirovni plan na stolu je onaj koji je predstavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novembru, uključujući zahtjeve za povlačenje ruskih trupa i vraćanje ukrajinske teritorije u status kvo, prije ruske aneksije Krima 2014. godine.

17:43h

Rusija je 31. marta usvojila novu spoljnopolitičku strategiju u kojoj se SAD i Zapad navode kao izvori "egzistencijalne prijetnje" Moskvi, usred diplomatske krize povezane sa sukobom u Ukrajini.

17:26h

Najmanje dva civila poginula su u današnjem ruskom bombardovanju nekoliko oblasti Ukrajine, koja obilježava godišnjicu oslobođenja grada Buča od ruskih snaga.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Buča, grad u blizini Kijeva, predstavlja "simbol zločina koje je ruska vojska počinila" od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

"Nećemo dozvoliti da se ti zločini zaborave. Ljudsko dostojanstvo neće dozvoliti da se oni zaborave. Na ulicama Buče svijet je vidio rusko zlo. Ogoljeno zlo", rekao je Zelenski na državnoj ceremoniji u Buči, obećavajući da će kazniti počinioce zločina u tom gradu.

U prisustvu predsjednika Moldavije i premijera Hrvatske, Slovačke i Slovenije, Zelenski je u Buči uručio medalje vojnicima, policajcima, ljekarima, nastavnicima i pripadnicima hitnih službi.

(BETA)

16:43h

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je danas da se proglasi prekid vatre u Ukrajini i uspostavi primirje "bez prava da ijedna strana prerasporedi opremu i pregrupiše trupe".

Lukašenko je, obraćajući se danas bjeloruskom parlamentu i građanima, izjavio da pregovori o primirju u Ukrajini treba da počnu odmah, prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

"Rizikovaću i sugerisati da treba doći do prekida neprijateljstava. Bez prava da strane prerasporede opremu i pregrupišu trupe", rekao je on.

Međutim, bjeloruski predsjednik je dodao da je, ako Zapad "još jednom pokuša da iskoristi primirje da na prevaru ojača svoju poziciju" Rusija onda "dužna da upotrijebi svu svoju moć".

"S obzirom na vojno-političku situaciju oko naše države, počeo sam razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o vraćanju nuklearnog oružja Bjelorusiji", rekao je Lukašenko, misleći na atomske bombe koje je njegova zemlja dala Rusiji 1990-ih godina.

(BETA)

16:11h

Viši savjetnik predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak odbacio je bilo kakvo primirje koje bi uključivalo ostajanje ruskih snaga na teritoriji koju sada okupiraju u Ukrajini.

Podoljak je reagovao na Tviteru nakon poziva bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka na hitan prekid vatre.

"Svaki prekid vatre značiće pravo Rusije da ostane na okupiranim teritorijama. To je potpuno nedopustivo. Ukrajina ima pravo da pomjera vojsku unutar svoje teritorije kako želi", kazao je Podoljak.  

11:56h

Rusija je preko noći gađala grad Harkov na sjeveroistoku Ukrajine raketama i dronovima, saopštila je ukrajinska vojska 31. marta, dok se nastavljaju borbe između ukrajinskih i ruskih snaga za kontrolu Bahmuta i drugih ključnih gradova u istočnoj regiji Donjecka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ruske snage su gađale civilnu infrastrukturu u gradu Harkovu sa devet raketnih udara iz sistema vazduh-zemlja S-300 i 10 dronova iranske proizvodnje Šahid, navodi se u dnevnom izvještaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine i dodaje da devet dronova je uništeno.

Službe hitne pomoći procjenjuju situaciju na terenu. Nije odmah poznato da li ima žrtava među civilnim stanovništvom.

"Neprijatelj nastavlja da ignoriše zakone i običaje ratovanja, koristeći taktiku terora protiv mirnih građana naše zemlje", saopštila je ukrajinska vojska.

Teške borbe su nastavljene u i oko Bahmuta, gdje su ukrajinski branioci odbili 22 napada u posljednja 24 sata, te u Avdijevki, Limanu i Marjinki.

Jedan civil je ubijen, a šestoro je ranjeno u ruskom granatiranju u oblasti oko Bahmuta, napisao je na Telegramu 31. marta guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

Bahmut, rudarski grad sa predratnim stanovništvom od 70.000 ljudi, postao je epicentar ruske ofanzive za kontrolu istočne Ukrajine. Smatra se da je oko 2.000 civila ostalo u gradu koji je skoro sravnjen sa zemljom.

Na jugu Ukrajine, grad Zaporožje je takođe bio na meti ruskog granatiranja tokom noći koje je oštetilo civilnu infrastrukturu, izvijestio je na Telegramu sekretar Gradskog vijeća Zapooižja Anatolij Kurtev. On je rekao da nema povrijeđenih.

11:13h

Predsjednik Bjelorusije poručio Ukrajini da ne pokreće očekivanu kontraofanzivu, navodeći da bi to onemogućilo pregovore između Moskve i Kijeva.

08:49h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski povodom 400 dana rata u toj zemlji govorio je o ogromnom putu koji je Ukrajina prošla od početka ruske invazije 24. februara 2022.

Zelenski tokom nedavne posjete Zaporožju
Zelenski tokom nedavne posjete Zaporožjufoto: Reuters

"Ukrajina će pobijediti na frontu... Nećemo ostaviti ni trag Rusije na našoj zemlji, a nećemo ni ostaviti nijednog neprijatelja nekažnjenog. Pripremamo vijesti o tome", rekao je on.

Rojters navodi da nije iznio detalje, ali da ukrajinska vojska planira kontraofanzivu.

Izmjena: 12:01h
08:46h

Počeo je 400. dan ruske invazije na Ukrajinu. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: