Velika Britanija postigla dogovor: Ulaze u trgovinski sporazum sa ovih 11 država

Sunak je istakao da se London saglasio da uđe u Sveobuhvatni i napredni sporazum za trans-pacifičko partnerstvo /CPTPP/, čime Britanija dolazi u središte dinamične i sve veće grupacije pacifičkih privreda

5840 pregleda 2 komentar(a)
Sunak tokom posjete Britanskoj istraživačkoj agenciji za atomsku energiju, Foto: Reuters
Sunak tokom posjete Britanskoj istraživačkoj agenciji za atomsku energiju, Foto: Reuters

Velika Britanija je postigla dogovor o ulasku u trgovinski sporazum u kojem je 11 država, uključujući Japan i Australiju, saopšteno je iz kancelarije premijera Rišija Sunaka, prenosi Rojters, navodi Radio Slobodna Evropa.

Sunak je istakao da se London saglasio da uđe u Sveobuhvatni i napredni sporazum za trans-pacifičko partnerstvo /CPTPP/, čime Britanija dolazi u središte dinamične i sve veće grupacije pacifičkih privreda.

U saopštenju se navodi da dogovor predstavlja realnu ekonomsku dobit sloboda ostvarenih nakon Bregzita.

Britanija pokušava da izgradi trgovinske veze na globalnom nivou nakon izlaska iz EU 2020. godine.

Među ostalim članicama CPTPP su Bruneji, Kanada, Čile, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam. Članstvo će biti dodatak postojećem Sporazumu o slobodnoj trgovini koji Britanija ima sa većinom članica.

Japanski ministar ekonomije Šigejuki Goto izjavio je da je ulazak Britanije u CPTPP od velikog značaja u daljem unapređenju slobodne trgovine, otvorenih i konkurentnih tržišta, te ekonomske integracije izvan Pacifičkog pojasa.

Japan je predsjedavao pregovorima za ulazak Britanije u dogovor

Bonus video: