Mađarska sklapa nove energetske sporazume sa Rusijom

Mađarska vlada se snažno zalagala u EU da bude izuzeta od svih sankcija koje je blok uveo na ruski gas, naftu i ostale energente i zaprijetila da će staviti veto na predložene akcije EU protiv Moskve

3934 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mađarska je danas potpisala nove sporazume kojima nastavlja da se snabdijeva ruskim gasom, saopštio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je na konferenciji za novinare u Moskvi izjavio da će ruska državna energetska kompanija Gasprom dozvoliti da Mađarska uvozi više prirodnog gasa od ranije dogovorenog.

Mađarski šef diplomatije je saopštio da će cijena gasa koji će biti dopremljen gasovodom Turski tok biti ograničena na 150 eura za kubik što će omogućiti državi da, ukoliko se cijene na tržištu povećaju, kupovinu isplaćuje na odloženo.

Evropski lideri su iznenađeni time što je zvaničnik jedne države Evropske unije otputovao u Moskvu u vrijeme kada se većina država 27-članog bloka distancirala od ruskog predsjedika Vladimira Putina zbog njegove invazije na Ukrajinu.

Mađarska vlada se snažno zalagala u EU da bude izuzeta od svih sankcija koje je blok uveo na ruski gas, naftu i ostale energente i zaprijetila da će staviti veto na predložene akcije EU protiv Moskve.

Sijarto je takođe jedan od rijetkih zvaničnika države EU koji se sastao sa ruskim zvaničnicima u Moskvi od početka rata u Ukrajini prije više od godinu dana.

Tokom boravka u Moskvi, Sijarto se sastao sa zamjenikom ruskog premijera za energetiku Aleksandrom Novakom i izvršnim direktorom ruske državne kompanije za nuklearnu energiju Rosatom, Aleksejem Lihačovim.

"Sve dok je pitanje snabdijevanja energijom materijalne prirode, a ne političko ili ideološko pitanje, sviđalo se to vama ili ne, Rusija i saradnja sa Rusijom ostaće ključne za energetsku bezbjednost Mađarske", rekao je Sijarto.

Bonus video: