Poljska pokreće izgradnju šest nuklearnih elektrana Vestinghaus

Izgradnja bi trebalo da počne 2026. godine, dogovoreno je ukupno šest nuklearnih elektrana koje će biti izgrađene u narednih 20-tak godina. Pola je naručeno iz SAD, a pola iz Južne Koreje – zemlje od kojih je Poljska posljednjih mjeseci u značajnom obimu naručila oružje, vojna vozila i avione

5541 pregleda 3 komentar(a)
Nuklearna elektrana, Foto: Shutterstock
Nuklearna elektrana, Foto: Shutterstock

Mateuš Moravjecki je početkom novembra prošle godine rekao - Ako Vladimir Putin, ruski predsjednik, ucjenjuje cijelu Evropu – što se tiče energetske politike, mislio je – onda se treba osloniti na druge, provjerene izvore energije – od provjerenih partnera. A "dokazali" su se, prema viđenju poljskog premijera, atomska energija i SAD.

Poslije godina najavljivanja i planiranja Poljska počinje realizaciju projekta gradnje nuklearnih elektrana opredijelivši se za američki reaktor AP1000 koncerna Vestinghaus.

Vlada obrazlaže ovaj korak energetskom bezbjednošću

Tri mjeseca poslije najave u Varšavi se potpisuju predugovori za gradnju – uz prisustvo i podršku poljske ministarke zaštite čovjekove okoline Ane Moskve:

"Misleći na godine 2030., 2031. ili 2032. i na sve godine koje slijede, danas smo donijeli odluku, da uspješno privedemo kraju ključni projekat za poljsku energetsku bezbjednost – izgradnju nuklearne elektrane za Poljsku".

Izgradnja bi trebalo da počne 2026. godine, dogovoreno je ukupno šest nuklearnih elektrana koje će biti izgrađene u narednih 20-tak godina. Pola je naručeno iz SAD, a pola iz Južne Koreje – zemlje od kojih je Poljska posljednjih mjeseci u značajnom obimu naručila oružje, vojna vozila i avione.

Stručnjaci procjenjuju troškove na 40 milijardi eura

Energija i naoružanje, u toj kombinaciji su SAD i Južna Koreja bezbjednosni garanti za Poljsku. To je još u novembru rekla Olga Semenjuk, državna sekretarka u Ministarstvu za razvoj i tehnologiju:

"Trenutno su najvažniji faktori bezbjednost i vrijeme. Moramo što je moguće prije da postanemo nezavisni od Rusije. Zato i sarađujemo sa velikim firmama i moćnim partnerima kao što su Amerika i Južna Koreja". Ona je dodala da je ovo veoma važan događaj, "jer bezbjednost nema cijenu, ona je od neprocjenjive vrijednosti".

U najmanju ruku cijena još nije poznata. Stručnjaci računaju sa oko 40 milijardi eura koji će biti izdvojeni za nuklearne elektrane.

Joana Mackovjak-Pandera iz trusta mozgova "Forum energije" kaže da je to mnogo novca koji kratkoročno ne donosi baš ništa:

"Situacija je sada veoma teška, galopirajuće cijene energije, gubitak povjerenja u snabdijevanje ugljem. Atomska energija može donijeti rasterećenje, ali, da li nam to pomaže danas? Moguće su brojne odluke koje bi nas rasteretile za godinu, dvije ili pet. Ali tih odluka nema".

Ipak, poljsko uvođenje nuklearne tehnologije za dobijanje električne energije pozdravljaju jednodušno političari iz cijelog partijskog spektra.

Iz poljske perspektive gledano, Njemačka u energetskom smislu pravi grešku za greškom. Najprije zavisnost od ruskog gasa, a sada prestanak korišćenja atomske energije.

Bonus video: