Makronova popularnost znatno opala, podržava ga 28 odsto Francuza

Poslanik ekstremne desnice Žan-Filip Tangi ocijenio je da je Makron vjerovatno jedini Francuz koji vjeruje da je njegov govor bio koristan

5606 pregleda 2 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: REUTERS
Emanuel Makron, Foto: REUTERS

Popularnost francuskog predsjednika Emanuela Makrona znatno je opala i sada ga podržava svega 28 odsto građana što je najmanja podrška koju ima od početka mandata, utvrđeno je anketom Instituta Ipsos.

Dok je Makron sinoć držao svečan govor građanima posle potpisivanja zakona o penzionoj reformi veoma nepopularnog u Francuskoj, mnogi građani širom zemlje su lupali u šerpe.

Cilj tog "koncerta" je bio da Francuzi ne žele da ga slušaju i da su glasniji od njega.

Uslijedili su protesti sa incidentima kao i prethodnih nedelja tokom okupljanja nekoliko stotina hiljada nezadovoljnih građana zbog penzione reforme.

Ti skupovi su počeli polovinom januara kad je u javnosti počela da se pominje reforma i za građane sporna tačka da se u penziju ide sa 64 umesto 62 godine.

"Makron je želio da lično otjelotvori moć naglašavajući dobre trenutke, ali je istovremeno postao otjelotvorenje odbacivanja sopstvene politike", ocijenio je analitičar Antoan Bristijel iz fondacije Žan Žores

Po njegovim riječima, postoji ponor koji će vjerovatno biti teško prevaziđen i to između stanovništva s jedne strane, i predsjednika i Vlade s druge strane.

Analitičar je dodao da su sindikati razočarani Makronovim govorom jer je pomenuo konsultacije koje ranije nije vodio, smirivanje strasti, dok su ga građani kritikovali za "brutalnost" u donošenju zakona o penzionoj reformi.

"On se založio za nešto što je u suprotnosti sa onim što je radio tri mjeseca", dodao je Bristijel.

Neposredno posle predsjedničkog govora, koji je pratio 15,1 milion gledalaca, generalni sekretar umjerenog sindikata CFDT Loran Berger je ocijenio da je Makron "deseti put govori o metodi, ali ništa konkretno".

Sindikati su pozvali na velike proteste 1. maja, na Međunarodni praznik rada.

Makronov govor je komentarisala i opozicija.

Poslanik ekstremne desnice Žan-Filip Tangi ocijenio je da je Makron vjerovatno jedini Francuz koji vjeruje da je njegov govor bio koristan.

Lider komunista Fabijen Rusel je rekao da se "borba nastavlja".

Makron je danas primio francuske poslodavce kojima je rekao da želi da ubrza reformu srednjih stručnih škola, istovremeno pozivajući na "izgradnju pakta o radnom vijeku" do kraja godine.

Na taj sastanak su bila pozvana i rukovodstva sindikata, ali su odbila da dođu.

Makron, uglavnom daleko od javnosti tokom krize, skutra se vraća na teren posketom istočnom dijelu Francuske gdje će govoriti o ponovnoj industrijalizaciji.

Lokalni sindikati su pozvali građane da lupaju u šerpe, lonce i poklopce, kako bi se "bolje čuli" i pokazali da je "stranica o penziji daleko od zatvaranja".

Posle tri mjeseca protesta i građanskog nezadovoljstva, penziona reforma je usvojena 20. marta. Vlada je iskoristila ustavno pravo da reforma prođe bez glasanja u parlamentu. Zakon je potom potvrdio Ustavni savjet i na kraju ga je Maron potpisao u subotu.

Bonus video: