BLOG Zelenski insistira na oštrijim sankcijama Rusiji i moli za više municije, pet projektila pogodilo Harkov

Rat u Ukrajini – 421. dan

18253 pregleda 10 komentar(a)
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2023. 21:38h
Završeno
17:41h

Ukrajinka vojska usposatvila je položaje na istočnoj strani rijeke Dnjepar u blizini grada Oleški, saopštio je Američki institut za proučavanje rata.

Istraživački centar sa sjedištem u Vašingtonu izvijestio je da geolocirani snimci prokremaljskih vojnih blogera pokazuju uporišta sa "stabilnim linijama snabdijevanja".

Asošiejted pres navodi da bi napredovanje ukrajinske vojske moglo biti znak dugo očekivane prolećne kontraofanzive Kijeva.

Analitičari vjeruju da bi, ako Ukrajina krene u prolećnu kontraofanzivu, glavni cilj bio probijanje kopnenog koridora između Rusije i aneksiranog poluostrva Krim, za šta je potrebno da se pređe preko Dnjepra.

Portparolka ukrajinske Operativne komande Jug Natalija Humenjuk pozvala je na strpljenje odgovarajući na izvještaje ukrajinskih medija da je kontraofanziva počela.

Šef Hersonske oblasti Vladimir Saldo, koga je imenovala Moskva nakon što je tu i još četiri ukrajinske oblasti anektirala, negirao je danas da su ukrajinske snage uspostavile uporište na istočnoj obali Dnjepra.

Posle više od godinu dana od početka ruske invazije najžešće bitke vode se u Donjecku gdje Moskva pokušava da osvoji grad Bahmut.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da su moskovske snage zauzele još dva naselja u zapadnom dijelu Bahmuta.

(BETA)

10:45h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski insistirao je na potrebi za pooštravanjem sankcija Rusiji kako bi se prijevremeno okončala 14-mjesečna invazija. Takođe je molio za više municije dok su se intenzivne borbe nastavile na istoku Ukrajine, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ukrajinska vojska je 23. aprila saopštila da se trenutno vode "najžešće" borbe oko gradova Bahmut i Marjinka u oblasti Donjecka.

A lokalni zvaničnici u Harkovu rekli su da gori civilna infrastruktura u tom sjeveroistočnom gradu nakon što je najmanje pet ruskih projektila pogodilo taj grad i regiju preko noći.

Rusko ministarstvo odbrane je u međuvremenu saopštilo da su njegove snage ostvarile napredak u Bahmutu, zauzevši tri bloka u gradu s prijeratnim stanovništvom od više od 70.000 koji je razoren višemjesečnom ruskom ofanzivom.

RSE navodi da ne može nezavisno potvrditi tvrdnje bilo koje strane na ratištu u područjima najintenzivnijih borbi.

Zelenski je u svom redovnom video pojavljivanju kasno 22. aprila rekao da se dalji "paket sankcija detaljno razrađuje".

Dodao je da je koordinacija tih trgovinskih i drugih napora kažnjavanja Rusije "jedan od ključnih zajedničkih zadataka za sve nas – apsolutno svakoga ko traži brži završetak rata, bržu pobjedu za nas – da otklonimo mogućnosti za Rusiju da se zaobiđu sankcije".

Evropska unija trenutno radi na svom 11. paketu ekonomskih i diplomatskih sankcija Rusiji od početka njene invazije u punom obimu na Ukrajinu 24. februara 2022.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će nadolazeće sankcije biti prvenstveno usmjerene na sprečavanje zaobilaženja postojećih ograničenja Rusiji.

Ukrajinski generalštab je rekao da su ruski "glavni napori fokusirani" na ofanzivne operacije u oblastima Bahmut, Marjinka i Avdijivka.

Saopšteno je da je u proteklom danu odbilo 58 napada i upozorilo na mogućnost raketnih i vazdušnih napada širom zemlje.

Takođe se navodi da se ruske "odbrambene operacije" nastavljaju južnije u Zaporožju i oko njega, gdje se nalazi okupirana nuklearna elektrana, i Hersonu.

U Harkovu je šef lokalne administracije Oleh Sinehubov putem Telegrama rekao da rusko bombardovanje raketama S-300 i drugim oružjem gađa grad i okrug.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov rekao je da je "izbio požar na objektu civilne infrastrukture u okrugu Novobavar zbog raketnog udara" i da "hitne službe rade na licu mjesta".

Ruske trupe redovno granatiraju regiju Harkov, dijelom zbog njene blizine ruskoj teritoriji, sa koje potiču mnoga bombardovanja.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su saopštile da su njihovi tenkovi Abrams koji su krenuli za Ukrajinu na putu za Njemačku na obuku ukrajinskih tenkova, a drugi saveznici su objavili na sastanku Kontakt grupe u Ramštajnu 21. aprila da će pomoći u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je 22. aprila objavilo da protjeruje neimenovani broj njemačkih diplomata u, kako je nazvalo, akciji "ogledala" na prethodno nenajavljeni potez Berlina, jer se odnosi između te dvije zemlje i dalje pogoršavaju.

08:14h

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je ruski helikopter Mi-24 i četiri drona, uključujući izviđačke bespilotne letjelice Orlan-10 i Zala, kao i dvije bespilotne letjelice kamikaze, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u jutarnjem ažuriranju, prenosi Kijev Indipendent.

Ukrajinske raketne i artiljerijske snage su pogodile još četiri koncentracije ruskih trupa i opreme, dva skladišta municije i druga dva ključna ruska mjesta, navodi se u saopštenju Generalštaba.

Kijev Indipendent navodi da nije bio u mogućnosti da to nezavisno provjeri u vrijeme objavljivanja vijesti.

Ruske trupe navodno koncentrišu svoje napore na izvođenje ofanziva prema Bahmutu, Avdijevki i Marinki u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinske trupe su 22. aprila odbile 58 ruskih napada u tim pravcima, navodi vojska.

Rusija je u protekla 24 sata lansirala osam projektila, 37 vazdušnih napada i najmanje 45 MLRS napada na ukrajinske vojne položaje, kao i na civilnu infrastrukturu. Generalštab upozorava da je opasnost od vazdušnih i raketnih udara Rusije i dalje velika širom Ukrajine.

08:10h

Najmanje pet ruskih projektila pogodilo je grad Harkov na istoku Ukrajine i okolne okruge u subotu kasno uveče, nanijevši određenu štetu civilnim zgradama, rekli su lokalni zvaničnici, prenosi Rojters.

Rusija već mjesecima lansira bespilotne letjelice i rakete na razne ukrajinske ciljeve u pokušaju da ošteti vitalnu infrastrukturu.

Regionalni guverner Oleh Sinegubov je u Telegramu rekao da je jedan projektil pogodio kuću u selu Kotlijari, južno od Harkova, dok je drugi izazvao veliki požar u samom gradu.

Bonus video: