"DA NOVA VLADA IGRA AKTIVNU ULOGU U REGIONU"

EU pozdravila formiranje vlade na Kosovu i pozvala je da sarađuje sa Beogradom

U saopštenju se dodaje da Kosovo ima evropsku perspektivu, ali da nema vremena za gubljenje i da kosovski lideri moraju pokazati odgovorno rukovodstvo.
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.09.2017. 11:31h

Evropska unija pozdravila je danas formiranje institucija na Kosovu kao "veoma važan korak" i pozvala novu vladu u Prištini da saradjuje s Beogradom kako bi se ostvario napredak u dijalogu i da primijeni postignute sporazume.

"EU očekuje da nova vlada igra aktivnu i konstruktivnu ulogu u regionu i da saradjuje sa Beogradom kako bi osigurala kvalitetan napredak u dijalogu Prištine i Beograda. Sporazumi postignuti u ovom kontekstu moraju biti u potpunosti implementirani", navedeno je u zajedničkoj izjavi Kancelarije EU na Kosovu, Specijalne predstavnice EU, EULEKS-a i šefova misija EU.

U saopštenju se dodaje da Kosovo ima evropsku perspektivu, ali da nema vremena za gubljenje i da kosovski lideri moraju pokazati odgovorno rukovodstvo.

"EU poziva novoformiranu vladu da odmah počne da radi na jačanju institucija i sprovodjenju neophodnih reformi, posebno u vladavini prava, borbi protiv korupcije i poboljšanju ekonomije", saopštili su zvaničnici EU i pozvali političke lidere da ozbiljno shvate te izazove i djeluju efikasno u najboljem interesu naroda Kosova.

Podsjetivši da se Kosovo suočava sa mnogim teškim izazovima, uključujući korupciju i slabu vladavinu prava, visoku nezaposlenost i nizak nivo obrazovnog sistema, u saopštenju se ocjenjuje da su to ozbiljne prepreke za razvoj privrede, privlačenje investicija i zapošljavanje.

"Od ključne je važnosti da Kosovo ispuni preostale uslove za liberalizaciju viznog režima tako što će napredovati na sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i preduzimanjem mjera protiv korupcije i organizovanog kriminala", dodaje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas