Tako to radi Norveška: Državni fond imao jedan od najboljih kvartala - svaki građanin u dobitku 15.000 dolara

Fond, koji štedi prihod od velike norveške industrije nafte i gasa, zabilježio je prihod od 217 milijardi kruna novih državnih sredstava tokom kvartala

8280 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Norveški državni fond, vrijedan 1,4 triliona američkih dolara, u prvom kvartalu ove godine zabilježio je povraćaj ulaganja od 5,9 odsto.

"To je zapravo jedan od najboljih kvartala koje smo ikada imali", rekao je zamjenik generalnog direktora Trond Grande, prenosi B92.

On je dodao da su, uprkos previranju na tržištu tokom marta usljed zabrinutosti za novu bankarsku krizu, tržišta akcija pružila najveći podsticaj fondu, sa dobitkom od osam odsto.

U međuvremenu, pad kamatnih stopa pogodovao je njegovom portfoliju obveznica, koji je vratio skoro tri odsto.

"Rast tržišta akcija je u velikoj mjeri vođen tehnološkom i diskrecionim sektorom potrošača", naveo je Grande u saopštenju.

Profit od 893 milijarde norveških kruna, odnosno 84 milijarde dolara u suprotnosti je sa gubitkom od 653 milijarde godinu ranije.

Norveška ima samo 5,5 miliona stanovnika, što znači da je po glavi stanovnika svako u dobitku 15 hiljada dolara.

Međutim, prinos je bio 0,06 procentnih poena ispod svog referentnog indeksa, saopštio je fond, koji je zabilježio pozitivne godišnje relativne prinose od 2009. godine.

Fond, koji štedi prihod od velike norveške industrije nafte i gasa, zabilježio je prihod od 217 milijardi kruna novih državnih sredstava tokom kvartala. Oko 70 odsto imovine držano je u akcijama zaključno sa 31. martom, dok je 27,3 odsto uloženo u fiksni prihod, 2,4 odsto u nekretnine koje ne kotiraju i 0,1 odsto u neuvrštenu infrastrukturu za obnovljive izvore energije.

Norveška centralna banka upravlja fondom, koji posjeduje 1,5 odsto svih dionica na globalnoj berzi i ima udjele u 9,2 hiljade kompanija. Prošle godine je zabilježila rekordan gubitak od 1,64 biliona NOR.

Bonus video: