BLOG Ukrajina i dalje drži položaje u Bahmutu, Rusija pojačava granatiranje Hersona

Rat u Ukrajini – 422. dan

14054 pregleda 42 reakcija 7 komentar(a)
Ukrajinski vojnik u okolini Bahmuta, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik u okolini Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2023. 22:32h
Završeno
09:29h

Ukrajinski branioci i dalje drže svoje strateške položaje u Bahmutu, rekao je visoki vojni komandant nakon što je Rusija tvrdila da je napredovala u gradu koji je bio epicentar žestoke višemjesečne bitke za kontrolu nad istočnom Donjeckom regijom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Pogodili smo neprijatelja i nastavljamo da držimo strateške linije", rekao je na Telegramu Oleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine.

"Ovdje su svi heroji. Rusi trpe velike gubitke, mi uništavamo njihovo osoblje i njihov ofanzivni potencijal", napisao je Sirski.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je rusko Ministarstvo odbrane 23. aprila saopštilo da su njegove snage zauzele dva okruga u zapadnom dijelu grada za koje Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke grupe Vagner, kaže da njegove snage gotovo u potpunosti kontrolišu.

Izvještaji se nisu mogli nezavisno provjeriti.

U Bahmutu su u ruskom granatiranju prethodna 24 sata poginula još dva civila, rekao je 24. aprila načelnik regionalne vojne uprave Donjeck Pavlo Kirilenko i dodao da su još dvojica ranjena.

U Hersonu su ruske snage pojačale granatiranje dijela južnog regiona pod kontrolom Ukrajine, rekla je portparolka Južnih odbrambenih snaga Ukrajine u televizijskim komentarima, nakon izvještaja da je ukrajinska vojska prešla Dnjepar i uspostavila položaje na istočnoj obali rijeke.

Novinarka Natalija Humenjuk je negirala da je prelazak već izvršen.

"Mora se biti oprezan prema pretpostavkama vojnih analitičara i shvatiti da su to spekulacije", rekla je Humenjuk.

Njeni komentari uslijedili su nakon što je uticajni američki Institut za proučavanje rata (ISW) u svom redovnom ažuriranju 22. aprila tvrdio da su ruski vojni blogeri "dostavili dovoljno geolociranih snimaka i tekstualnih izvještaja da potvrde da su ukrajinske snage uspostavile položaje na istoku Hersonske oblasti od 22. aprila, ali ne u kom obimu ili sa kojim namjerama."

ISW je dodao da geolocirani snimci ruskih vojnih blogera ukazuju na to da su ukrajinske snage uspostavile mostobran sjeverno od grada Oleški i da su uspostavile "stabilne linije snabdijevanja do ovih položaja" u regiji Herson.

Mnogi stručnjaci su rekli - a ukrajinski lideri su nagovijestili - da je u pripremi velika proljećna kontraofanziva kijevskih snaga, a izvještaji su pojačali očekivanja da je Kijev na rubu svog dugo očekivanog kontranapada.

Jedan od predloženih ciljeva bio bi razdvajanje kopnenog koridora koji su snage Kremlja uspostavile između ilegalno aneksiranog poluostrva Krim i same Rusije.

Ukrajinska vojska je odbila da potvrdi ili demantuje izvještaje da su njene trupe zauzele položaje na obali strateški ključne rijeke Dnjepar koju djelimično kontroliše Rusija.

Vladimir Saldo, šef regije Herson, kojeg je postavila Moskva, takođe je negirao da su ukrajinske snage uspostavile uporište na istočnoj obali Dnjepra, rekavši na Telegramu da ruske snage ostaju u "potpunoj kontroli" tog područja.

07:59h

Ruska Crnomorska flota odbila je napad dronom na krimsku luku Sevastopolj danas u ranim jutarnjim satima, saopštio je preko društvenih mreža guverner tog grada kog je postavila Moskva.

"Prema posljednjim informacijama: jedan površinski dron je uništen... drugi je eksplodirao sam", napisao je guverner Mihail Razvožajev u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Sada je grad tih."

Nije prijavljena šteta, dodao je Razvožajev.

Putnički trajektni saobraćaj obustavljen je u crnomorskom lučkom gradu, javila je ruska novinska agencija Interfaks, pozivajući se na transportne vlasti Sevastopolja.

Razlog nije naveden, ali agencija je saopštila da je saobraćaj u prošlosti bio obustavljen zbog napada dronovima ili oluja. Sevastopolj je, zajedno sa ostatkom poluostrva Krim, proglašen aneksiranim od strane Rusije 2014. godine, ali je međunarodno priznat kao dio Ukrajine.

Iz Ukrajine nije bilo hitne reakcije. Kijev gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade u Rusiji i na teritoriji Ukrajine pod ruskom kontrolom.

07:55h

U Zaporožju su se tokom noći čule eksplozije, javio je list Suspilne, prenosi Kijev Indipendent.

Prema vijestima, upozorenje iz vazduha oglasilo se oko 2.40 časova.

Ruske snage su 20. aprila napale Zaporošku oblast, pogodivši selo Mala Tokmačka ubivši dvočlanu porodicu.

Kako se navodi, 54-godišnji muškarac i 65-godišnja žena ubijeni su dok su bili u svom dvorištu tokom napada.

Bonus video: