FOTO Aktivisti za očuvanje klime se zalijepili za ulice Berlina: "Nećemo više prihvatiti da vlada nema plan..."

Pored blokada puteva aktivisti su izjavili da će organizovati i usporene šetnje kroz grad

5181 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Berlina, Foto: Reuters
Detalj iz Berlina, Foto: Reuters

Njemački aktivisti za očuvanje klime pokušavaju danas da zaustave saobraćaj u Berlinu lijepljenjem za ulice širom glavnog grada.

Članovi grupe Posljednja generacija (Letzte Generation) su više puta blokirali puteve širom Njemačke protekle godine u nastojanju da izvrše pritisak na vladu da preduzme drastičnije akcije protiv klimatskih promjena.

Više puta su se "zalijepili" za puteve, što je izazvalo bijes nekih vozača i optužbe za ekstremizam od konzervativnih političara.

Pored blokada puteva aktivisti su izjavili da će organizovati i usporene šetnje kroz grad kasnije danas i tako zaustaviti saobraćaj.

Jutros je bilo oko 20 blokada puteva širom grada, javila je njemačka novinska agencija DPA.

"Nećemo više prihvatiti da vlada nema plan za zaustavljanje uništenja naših života", navela je ekološka grupa u saopštenju dodajući da pružaju otpor sada.

Policija Berlina saopštila je da će do 500 policajaca biti raspoređeno na ulicama tokom cijelog dana da spriječi blokade ili ih brzo ukloni, prenijela je DPA.

Grupa je prošle nedjelje saopštila da će njeni članovi pojačati akcije narednih dana i pokušati mirnim putem da blokiraju grad.

Grupa Posljednja generacija želi da Njemačka prestane sa upotrebom fosilnih goriva do 2030. godine i da preduzme kratkoročne mjere uključujući uvođenje ograničenja vožnje na 100 kilometra na sat na autoputevima kao način smanjenja emisija štetnih gasova u saobraćaju.

Bonus video: