Dvije kompanije u sporu oko prava na tenk Leopard 2

Pod pritiskom saveznika, njemačka vlada je ove godine pristala da pošalje Ukrajini tenkove Leopard koji su važni Kijevu za pripremu protivofanzive

8972 pregleda 0 komentar(a)
Leopard 2, Foto: Reuters
Leopard 2, Foto: Reuters

Dvije nemačke kompanije koje proizvode Leopard 2, jedan od najnaprednijih borbenih tenkova na svijetu, nalaze se u pravnom sporu oko intelektualnog vlasništva nad spomenutim tenkom, iako je prodaja sve veća zbog rata u Ukrajini.

Rheinmetall AG, koji je bio u centru pažnje prošle godine kada je Njemačka povećala izdatke za vojsku, tužila je kompanija Krauss-Maffei Wegman, a ročište će biti održano na sudu u Minhenu 2. maja, prenosi Rojters.

Pod pritiskom saveznika, njemačka vlada je ove godine pristala da pošalje Ukrajini tenkove Leopard koji su važni Kijevu za pripremu protivofanzive.

Rheinmetall, kompanija sa sjedištem u Dizeldorfu, proizvodi top za Leopard 2, dok KMW iz Minhena izrađuje njegovu šasiju.

KMW-u je sporna izjava direktora Rheinmetalla Armina Papergera data u martu. Paperger je kazao da je Rheinmetall vlasnik prava na model Leopard 2A4.

Okružni sud u Minhenu u saopštenju objavljenom u utorak navodi da KMW traži pravnu zaštitu kako bi spriječio Rheinmetall da daje izjave koje smatra "neistinitim, obmanjujućim tvrdnjama koje krše njegova prava“.

KMW i Rheinmetall odbili su da komentarišu slučaj.

Nije za sada jasno kakav bi efekat, ako uopšte, spor mogao imati na saradnju dvije kompanije koje su prošle nedjelje objavile da će zajedno za njemačku vojsku odraditi nadogradnju 143 borbena vozila Puma, navodi agencija Rojters.

Procjenjuje se da je ta narudžba vredna 770 miliona evra.

Zbog većeg vojnog budžeta Rheinmetall je zabilježio rekordnu zaradu prošle godine.

Bonus video: