Djeca iz Ukrajine se navodno ilegalno odvode i u Bjelorusiju: Vlasti u Minsku kažu da su ona tamo "na odmoru"

Prema navodima Evropske unije i povjerenika ukrajinskog predsjednika za prava djece, vjeruje se da je više od 16.000 maloljetnika odvedeno iz Ukrajine s područja koja je okupirala Rusija, uključujući i djecu koja su bila u dječijim domovima

8687 pregleda 1 komentar(a)
Djeca koja su odvođena u Rusiju vraćaju se u Ukrajinu (Ilustracija), Foto: Reuters
Djeca koja su odvođena u Rusiju vraćaju se u Ukrajinu (Ilustracija), Foto: Reuters

Djeca s okupiranih teritorija Ukrajine navodno se ne odvode ilegalno samo u Rusiju, već i u Bjelorusiju. Vlasti u Minsku kažu da se ona tamo nalaze „na odmoru“. Šta se u stvari događa?

„Vidimo kako se, uz Lukašenkovu podršku, djeca iz Ukrajine odvode u Bjelorusiju i Rusiju“, kaže za DW bjeloruski opozicioni političar Pavel Latuško.

Pošto mu je u njegovoj zemlji prijetilo hapšenje, on je prebjegao u Poljsku. U martu ga je sud u Minsku osudio u odsustvu na 18 godina zatvora.

Prema navodima Evropske unije i povjerenika ukrajinskog predsjednika za prava djece, vjeruje se da je više od 16.000 maloljetnika odvedeno iz Ukrajine s područja koja je okupirala Rusija, uključujući i djecu koja su bila u dječijim domovima. U martu je Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove povjerenice za zaštitu djece Marije Lvove-Belove zbog navodne otmice ukrajinske djece.

Prema Latuškovim riječima, prebacivanjem maloljetnika u Bjelorusiju krši se i Ženevska konvencija iz 1949. Opozicionar ističe da Bjelorusija stavlja svoju teritoriju na raspolaganje za rusku agresiju na Ukrajinu te se stoga ne može smatrati „neutralnom državom“. Sve to podstaklo je Latuška da prikupi materijal koji namjerava da preda ukrajinskom državnom tužilaštvu, ali i tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Bjeloruski državni mediji opširno su izvještavali o boravku ukrajinske djece u Bjelorusiji. „Propagandisti kažu da se djeca dovode u Bjelorusiju na odmor, ali zar šestogodišnje djete može samostalno da odluči da napusti svoju zemlju, u ovom slučaju Ukrajinu? Ne, to je nemoguće“, smatra Latuško. Bilo bi drugačije da su porodice dobrovoljno napustile zemlju ili da su ukrajinske vlasti dale dozvolu. Ali, to nije slučaj.

„Pomoć djeci Donbasa“

Prema Latuškovim rečima, u Uniji Rusije i Bjelorusije postoje posebni projekti koji imaju za cilj dovođenje ukrajinskih maloljetnika starih između šest i 15 godina u Bjelorusiju. „Ti projekti osnovani su na osnovu naloga Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka“, tvrdi Latuško. Takva je recimo odluka o „Pomoći djeci Donbasa“ od 16. septembra 2022. Njom je predviđen prevoz 1.050 ukrajinske djece u Bjelorusiju.

Te projekte finansijski pomaže državna firma „Belaruskali“, jedan od najvećih proizvođača vještačkog đubriva na svijetu. „Novac ide Fondaciji Aleksej Talaj koja organizuje odlazak djece na ukrajinskoj teritoriji“, kaže Latuško. Prema njegovim riječima, u Bjelorusiju djecu dovode i sveštenici Bjeloruske pravoslavne crkve, koja je dio Moskovske patrijaršije.

Krajem oktobra, državni sekretar Unije Rusije i Bjelorusije Dmitrj Mesencev posjetio je dječiji kamp „Dubrava“ u blizini Minska, koji je u vlasništvu firme „Belaruskali“. Tamo je izjavio da je „za projekt izdvojeno nekoliko desetina miliona rubalja“ i da će se taj projekat nastaviti. „Bilo nam je drago da pomognemo oko putovanja djece u Bjelorusiju“, rekao je Mesencev i dodao da je cilj pomoći djeci da „zaborave teška iskustva i ostvare snove“, kako bi postali „pouzdani građani svoje zemlje“.

Ko je Aleksei Talaj?

Fondacija Talaj planira da tokom aprila i maja dovede više od hiljadu ukrajinske djece u Bjelorusiju. DW je pitao službenike Fondacije Alekseja Talaja da objasne ulogu svoje organizacije, ali odgovora nije bilo. Talaj je član paraolimpijske plivačke reprezentacije, preduzetnik i redovni učesnik akcija podrške Aleksandru Lukašenku.

Odgovarajući na Latuškove optužbe, Talaj je na svom kanalu na Telegramu napisao da nas „ni Hag neće spriječiti da se bavimo dobrotvornim radom i dalje pomažemo djeci Donbasa“.

Aleksej Talaj u aprilu je posjetio više od 300 maloljetnika iz Ukrajine u kampu „Dubrava“. Tamo je, između ostalog, podijelio i trake u bojama ruske i bjeloruske zastave. Odmaralište su posjetili i vladi blizak politikolog Aleksandar Špakovski, prvi sekretar Saveza bjeloruske omladine Aleksandar Lukjanov i članovi militarističkog kluba „Rodnik“.

Latuško smatra da bi se sve to prema odredbama međunarodnog prava nesumnjivo moglo označiti kao ratni zločin s ciljem odgajanja djece u antiukrajinskom raspoloženju.

Šta kažu Ukrajina i UNICEF?

Bivši povjerenik za prava djeteta ukrajinskog predsjednika i predsjednik Fondacije spasimo Ukrajinu“ Mikola Kuleba, rekao je za poljski TV-kanal „Belsat“ da ukrajinska strana još nema dokumentovane činjenice o prevozu ukrajinske djece u Bjelorusiju, ali ako se prikupi dovoljno dokaza, on ne isključuje mogućnost podnošenja zahtjeva za izdavanje naloga za hapšenje Aleksandra Lukašenka i ostalih koji su u sve to uključeni. Čak i ako bi u slučaju Bjelorusije moglo da se radi o tome da se djeca samo prevoze u jednom i drugom smjeru, Kuleba smatra da bi već i to moglo da se okvalifikuje kao ratni zločin.

Aron Grinberg, regionalni savetnik UNICEF-a za zaštitu djece u Evropi i centralnoj Aziji, kaže da je njegova organizacija upoznata s izvještajima po kojima su „neka ukrajinska djeca dovedena u Bjelorusiju iz Ruske Federacije na kratko vrijeme“.

„I dalje smo duboko zabrinuti zbog izvještaja o evakuacijama djece bez odgovarajućih zaštitnih mjera i o ishitrenim vraćanjima djece s mjesta preseljenja koja ne uzimaju u obzir interese djece“, rekao je Grinberg za DW i dodao da je UNICEF takođe zabrinut i zbog ubrzanih postupaka za promjenu državljanstva ukrajinske djece.

Bonus video: