Predsjednik BBC-a podnio ostavku zbog uloge u pozajmici Borisu Džonsonu

Utvrđeno je da je Šarp prekršio pravila pošto nije otkrio potencijalni sukob interesa kad je u pitanju njegova uloga u slučaju oko pozajmice

3915 pregleda 3 komentar(a)
Obraćanje Šarpa, Foto: Reuters
Obraćanje Šarpa, Foto: Reuters

Predsjednik BBC-a Ričard Šarp podnio je danas ostavku poslije nezavisnog izvještaja o njegovoj ulozi u omogućavanju pozajmice od milion dolara tadašnjem premijeru Borisu Džonsonu.

Utvrđeno je da je Šarp prekršio pravila pošto nije otkrio potencijalni sukob interesa kad je u pitanju njegova uloga u slučaju oko pozajmice.

Šarp odlazi u vrijeme kada je BBC, medijska korporacija koja se finansira iz državnog budžeta, pod lupom britanske javnosti u pogledu objektivnosti. Prošlog mjeseca, u centru pažnje bio je spor BBC-a sa popularnim voditeljem i bivšim fudbalerom Gerijem Linekerom, zbog tvitova u kojima je kritikovao vladinu politiku.

Šarp, nekadašnji bankar Goldman Saksa i donator vladajuće Konzervativne partije, postao je predsjednik BBC-a 2021. Međutim, od februara je pod pritiskom kada je parlamentarna komisija saopštila da je načinio "značajne greške u procjeni" kada nije objelodanio da je odigrao ulogu u obezbjeđivanju pozajmice od milion dolara Džonsonu.

Šarp je pristao da ostane na poziciji do kraja juna, dok vlada traži njegovu zamjenu.

Iako vlada postavlja predsjednika BBC-a, nezavisnost ovog medija od vlade je ono što ga čini centralnim elementom kulturnog života Britanije. BBC je javni servis i finansira se TV pretplatom.

Portparolka za kulturu opozicione Laburističke partije, Lusi Pauel, ocijenila je da su "kronizam i iskvarenost" nanijeli štetu ugledu BBC-a, i da je potreban "istinski nezavisan i detaljan proces" da bi se imenovao Šarpov nasljednik.

Na pitanje novinara da li bi Šarpa trebalo da zamijeni neko ko nije politički postavljen, premijer Riši Sunak, koji je radio sa Šarpom u Goldman Saksu, izjavio je: "Postoji uspostavljeni proces imenovanja i treba da ga se držimo, kada dođe pravi trenutak."

Šarpovo ranije priznanje

Pitanja o neutralnosti BBC-a su samo jedan od izazova sa kojima se ova medijska kuća suočava, dok nastoji da ostane relevantna za mlađu publiku koja više ne gleda televizijski program uživo - i u vrijeme kada neki poslanici u parlamentu dovode u pitanje njegovo finansiranje.

U istrazi koju je pokrenula organizacija za nadzor javnih imenovanja razmatran je način na koji je vlada izabrala Šarpa da predsjedava korporacijom.

Konkretno je analizirano da li je Šarp u potpunosti objelodanio detalje o svojoj ulozi o osiguravanju zajma od milion dolara, odnosno 800.000 funti Borisu Džonsonu, prije nego što je imenovan za predsjednika BBC-a.

U izvještaju se navodi da, iako je prekršio vladin kodeks za javna imenovanja, to kršenje ne znači da njegovo imenovanje nije bilo validno.

Šarp je ranije priznao da je predložio da poveže jednog visokog zvaničnika britanske vlade sa Semom Blajtom, daljim rođakom Borisa Džonsona, koji je tadašnjem premijeru ponudio finansijsku pomoć krajem 2020. On je priznao da je "nenamjerno" prekršio kodeks, ali je takođe rekao da bi njegov ostanak na funkciji do kraja četvorogodišnjeg mandata "skrenuo pažnju sa dobrog rada" javnog servisa.

"Odlučio sam da je ispravno dati prioritet interesima BBC-a. Zato sam jutros podnio ostavku na mjesto predsjednika BBC-a", saopštio je Šarp.

U izvještaju se pominje da je Džonsonov kabinet na Dauning stritu preporučio Šarpa kao "jakog kandidata" za poziciju za koju se prijavilo 23 ljudi.

Ričard Šarp tvrdi da nije imao ulogu u davanju pozajmice, i da je samo predložio da upozna kanadskog biznismena Sema Blajta sa britanskim zvaničnikom.

Endrju Hepinstol, koji je vodio istragu, izjavio je da će "rado svjedočiti" da nije vidio dokaze da je Šarp odigrao bilo kakvu ulogu u privatnim finansijskim poslovima Džonsona osim što je inicirao upoznavanje.

Bonus video: