Sukobi na granici sa Poljskom: Sakašvili na silu prešao granicu i ušao u Ukrajinu!

Sakašvili koji je posle mandata na mjestu predsjednika Gruzije postao guverner ukrajinskog regiona Odese, sada se bori da ponov dobije državljanstvo Ukrajine
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2017. 19:38h

Ukrajinski carinici odbili su danas ulazak bivšem gruzijskom predsjedniku Mihailu Sakašviliju koji pokušava da iz Poljske uđe u tu zemlju i pokrene postupak za povratak oduzetog ukrajinskog državljanstva, javila je agencija Frans pres na poljsko-ukrajinskoj granici.

Međutim, Sakašvili je nakon toga zajedno sa svojim pristalicama probio kordon i uspio nasilno da uđe u države.

Carinici su ranije rekli da je Sakašiviliju onemogućen ulazak u zemlju iz bezbjednosnih razloga navodeći da se prema informacija službe bezbjednosti Ukrajine na širem području graničnog prelaza nalazi mina. Sakašvili koji putuje zajedno sa suprugom i sinom od 11 godina, napustio je danas posle više sati čekanja putnički voz kojim je želio da uđe iz Poljske u Ukrajinu i odlučio da pokuša da pređe granicu autobusom. Društvo mu je neko vrijeme pravila i ukrajinska političarka Julija Timošenko. Bivši predsjednik Gruzije (49) ranije je rekao da će se vratiti u Ukrajinu i da će uložiti žalbu na odluku o oduzimanju državljanstva, koje je naložio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. Sakašvili je uzimanjem ukrajinskog državljanstva morao da se odrekne gruzijskog, tako da je odlukom o oduzimanju državljanstva Ukrajine, on postao apatrid. Porošenko je Sakašvilija, reformistu koji je došao na vlast posle Ružičaste revolucije 2003, imenovao za guvernera Odese. Sakašvili je dao ostavku prošle godine, žaleći se na zvaničnu opstrukciju mjera protiv korupcije.

Galerija

Bonus video: