BLOG Bijela kuća: Rusija izgubila 20.000 vojnika u Bahmutu

Rat u Ukrajini – 431. dan

36769 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Ukrajinska vojska na frontu u Bahmutu, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska na frontu u Bahmutu, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2023. 21:38h
Završeno
21:33h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio su dvije osobe stradale, a 40 povrijeđeno u ruskim raketnim napadima na Pavlograd, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su ruske snage sinoć raketirale Pavlograd u Dnjepopretrovskoj oblasti.

21:32h

Bijela kuća je saopštila da je, prema procjeni američkih obavještajnih službi, ruska vojska izgubila 20.000 vojnika u prethodnih pet mjeseci tokom borbi u Ukrajini, u regionu Bahmut.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da su od 20.000 mrtvih polovina pripadnici paravojne formacije Vagner, kao i da je ukupan broj ranjenih ili poginulih ruskih vojnika oko 100.000, prenosi Rojters.

18:29h

Visoki ukrajinski general Oleksandar Sirski izjavio je da su se zbog njihovih kontranapada Rusi povukli iz pojedinih polažaja u Bahmutu, ali da je situacija i dalje „prilično teška“, prenosi Rojters.

"Rusi nisu u stanju da preuzmu kontrolu nad gradom“, naveo je Sirski na Telegramu.

18:29h

Osnivač ruske paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin ponovo je pozvao Ministarstvo odbrane Rusije da poveća isporuku municije njegovim snagama koje pokušavaju da zauzmu grad Bahmut na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

Prigožin je u video-snimku koji je objavljen na njegovom Telegram kanalu naveo da im je za napad potrebno najmanje 300 tona artiljerijskih granata dnevno, ali da isporuke ne budu veće od trećine te količine.

15:41h

Broj ranjenih u seriji raketnih napada Rusije na Ukrajinu porastao je na 34, objavile su ukrajinske vlasti.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su snage te države pogodile sve označene vojne mete – skladišta oružja i fabrike municije, prenosi Al Džazira Balkans.

“Sada je već 34 ranjenih u raketnim napadima na oblast Pavlograd”, objavio je guverner Dnjepropetrovska Serhij Lisak na Telegramu.

Među ranjenima je troje djece.

Ukrajinske oružane snage saopštile su da je protivvazdušna odbrana presrela 15 od 18 ispaljenih projektila.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je napad usmjeren na vojne ciljeve. Moskva redovno navodi da gađa vojne, a ne civilne mete.

(MINA)

13:24h

Eksplozivna naprava izazvala je danas iskakanje iz šina teretnog voza u ruskoj oblasti blizu Ukrajine, a u nesreći nije bilo nastradalih, rekao je lokalni zvaničnik.

"Neidentifikovana eksplozivna naprava se aktivirala, što je dovelo do iskakanja teretnog voza iz šina. Nema žrtava", napisao je na Telegramu Aleksandar Bogomaz, guverner ruskog regiona Brijansk koji se graniči s Ukrajinom.

U Rusiji strahuju od ukrajinskih napada i sabotaža na ruskoj teritoriji.

Prema Bogomazu incident se dogodiio na pruzi između grada Brijanska i mesta Uneča. On je rekao da su spasilačke ekipe na mjestu nesreće i da je saobraćaj na tom dijelu prekinut.

U odvojenom saopštenju ruska javna željeznička kompanija objasnila je da se lokomotiva zapalila posle iskakanja iz šina i da su vatrogasne ekipe na licu mjesta.

Kompanija je navela da je pored lokomotive iskočilo još sedam vagona. Kompanija ne pominje postoijanje eksploziva, navodeći samo da je incident izazvan "intervencijom osoba spolja".

Rusija je od početka svoje invazije na Ukrajinu u februaru 2022. već suočena sa činovima sabotaže na vojnim bazama, u centrima za vojnu regrutaciju ili na prugama. Ali ovo je prvi put da se javno govori o ovako velikom incidentu.

Juče je guverner Brijanska objavio da je u ukrajinskom granatiranju ruskog sela blizu granice sa Ukrajinom bilo četvoro mrtvih i dvoje ranjenih.

Mjesta i infrastruktura u ruskim oblastima koje se graniče sa Ukrajinom, kao što su Brijansk i Belgorod, redovno su na meti udara koje Moskva pripisuje ukrajinskoj vojsci. Kijev to negira.

Prije dva dana u napadu dronovima izbio je požar u naftnom skladištu u Sevastopolju, sedištu ruske Crnomorske flote na Krimu, koji je Rusija pripojila 2014.

(BETA)

13:14h

Ukrajinski građani koji su ostali u Marijupolju i drugim okupiranim oblastima mahom su na strani Rusije. Žive teško i neizvjesno, a oni lojalni Ukrajini uglavnom ćute i trpe.

Povezani članci

01. Maj 2023.

Život pod ruskom okupacijom: "Borba za opstanak"

10:24h

Rusija je izvršila sinoć seriju raketnih napada na Ukrajinu, a kako prenose ukrajinske lokalne vlasti jedna osoba je poginula a tri su ranjene u južnoj Hersonskj oblasti dok je 25 ljudi ranjeno u napadu na istočnu oblast Dnjepopetrovsk (Dnjepar).

Ukrajinske snage saopštile su da su ispaljene ruske rakete u najvećem dijelu neutralizovane.

Oko 2.30 po lokalnom vremenu (1.30 po srednjoevropskom vremenu) ruske snage sprovele su veliki napad na zemlju, rekao je komandant ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni, prenosi Frans pres.

"Ruski osvajači su napali Ukrajinu sa njihovom strateškom avijacijom" koja je ispalila "18 krstarećih raketa", međutim 15 je uništila ukrajinska vojska, objavio je Zalužni preko Telegrama.

Šef lokalne uprave Hersona Oleksandar Prokudin javio je preko Telegrama da je noćas ruska vojska ciljala stambene četvrti naseljenih zona u regionu i jednu zgradu javnih službi u centru Hersona.

On je rekao da je kao posljedica ruskih napada na Hersonsku oblast jedna osoba stradala a tri osobe, među kojima i jedno dijete, su ranjene. Po njegovim riječima grad je gađan u osam navrata u 24 sata.

U regionu Dnjepopetrovsk na istoku u napadu ruskih raketa ranjeno je najmanje 25 osoba, među kojima i troje djece, napisao je na Telegramu Serhij Lisak, zvaničnik regionalne administracije.

On je rekao da je u Pavlohradu oštećeno 19 višespratnih zgrada, 25 privatnih kuća, šest škola i pet prodavnica.

Vojna uprava Dnjepopetrovska napisala je da su bili "tragična noć i jutro", prenosi BBC.

Šef vojne uprave u glavnom gradu Kijevu Serhij Popko rekao je da su takođe oborene rakete iznad kijevskog vazdušnog prostora.

(BETA)

Bonus video: